2012. ápr 03.

Újabb halfajt sikerült tenyészteni

írta: Toma001
Újabb halfajt sikerült tenyészteni

A tengerek túlhalászata egyre inkább arra ösztönzi a kutatókat, hogy lehetségessé váljon minél több halfaj fogságban történő szaporítása és tenyésztése. Míg ez egyes fajoknál egyszerű, addig más fajok esetében ez akadályokba ütközik.

Idén március végén jelentette be a Vancouver Aquarium, hogy sikerült több száz sarki tőkehalat (Boreogadus saida) kikeltetniük az ikrából és hat hónapos korig felnevelni őket. Az akvárium kutatói szerint az észak-sarki ökoszisztéma egészségének megőrzése szempontjából fontos szerep jut a sarki tőkehalnak, ugyanis a tápláléklánc egyik főszereplője. Elsődleges táplálékforrásként szolgál olyan halfajoknak, mint a vitéz szemling (Salvelinus alpinus), az atlanti lazac (Salmo salar), a grönlandi laposhal (Reinhardtius hippoglossoides), az atlanti tőkehal (Gadus morhua), vagy a halakon kívül a narvál és a beluga számára.

arctic cod.jpg

A sarki tőkehal tanulmányozása mindig is nagy kihívás volt, ugyanis az év 9 hónapját a jég alatt tölti Észak-Kanada távoli vizein. És persze tenyészteni is nagyon nehéz.

„A sarki tőkehal tenyésztése kényes és nehézkes folyamat, és a fejlődés korai szakaszában kérdéses a hal túlélése.” – meséli Danny Kent, a Vancouver Aquarium kurátora. „A sarki tőkehal ikrái és lárvái rendkívül sérülékenyek, ezért folyamatos és aprólékos törődést igényel a nevelésük. Azzal, hogy sikeresen el tudtunk jutni a lárvaállapotból a fiatal egyedig, ez egy mérföldkő lett a hal jövőbeli kutatását illetően.

„Az Északi-sark a világ azon részei közé tartozik, amelyet legjobban sújt a klímaváltozás. A sarki tőkehal tenyésztésének megvalósítása olyan kapukat nyitott meg a kutatás terén, amely korábban nem volt lehetséges.” – tette hozzá Dr. John Nightingale, a Vancouver Aquarium elnöke.  

Szólj hozzá

kanada sarki tőkehal