2012. már 15.

Ne húzd rája!

írta: Toma001
Ne húzd rája!

Ha feltesszük az embereknek azt a kérdést, hogy „Mit lehet egy hallal kezdeni?”, a legtöbben vagy azt mondják, hogy meg kell sütni, vagy azt, hogy bele kell rakni egy akváriumba, aztán nézegetheti a gyerek a véres számítógépes játékok helyett. Tapasztaljuk azonban, hogy az ember minden bőrt lehúz az állatokról, az adott történetben sajnos szó szerint is.

Én is az Oceana elnevezésű tengervédelmi szervezet felhívásában hallottam arról először, hogy vannak olyan cégek, amelyek bőrcsizmákat készítenek az óriás ördögrája (Manta birostris) bőréből. Az óriás ördögrája a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) besorolása alapján a fokozottan veszélyeztetett fajok közé tartozik. Rendkívül lassan szaporodik, és állománya több veszélynek is ki van téve: gyakran gabalyodnak bele a halászhálókba, emellett egyes térségekben a húsáért is halásszák.

Manta-Ray.jpg

Az Oceana hívta fel a nagyközönség figyelmét, hogy az egyik ismert kereskedelmi weboldalon óriás ördögrája bőréből készült csizmákat árusítanak. Az említett oldalnak, az Alibaba.com-nak több mint 65millió regisztrált felhasználója van.

A tengervédelmi szervezet március 8.-án indított egy felhívást, hogy mindenki írjon egy levelet az Alibaba.com elnökének és alapítójának, hogy fejezze be a rájabőrből készült csizmák forgalmazását!

Pár nap alatt közel 40ezren csatlakoztak a petícióhoz, amely nem várt gyorsasággal meg is hozta a sikert! Az Alibaba.com először telefonon értesítette az Oceana-t, hogy leveszik az oldalukról az ördögrájából készült termékeket, később ezt hivatalosan írásban is megtették.

Hát nem mondom, hogy ezzel a világ meg van mentve, de ez az eset is jól tükrözi, hogy mennyire fontos az, hogy ha felhívják a figyelmet bizonyos problémákra, és mennyit számít akár egy ember aláírása is, ahogy az óceán is sok kis vízcseppből tevődik össze. 

Szólj hozzá

rája oceana