2012. már 08.

Ha a konzervet bontod, akkor már késő

írta: Toma001
Ha a konzervet bontod, akkor már késő

Ahogy az emberi népesség rohamosan növekszik a Földön, úgy a fajok hasonló sebességgel tűnnek el bolygónkról. A megszűnő élőhelyek, a szennyezések, a vadászat, a halászat mind- mind hozzájárul ezekhez a folyamatokhoz. A környezetvédelmi szervezetek világszerte keresik a megoldást az úgynevezett „hatodik nagy kihalás” elkerülésére. Ezeknek a kampányoknak megvannak az emblematikus élőlényei, hiába pusztul ki naponta olyan halfaj vagy madárfaj, amit nem ismerünk, az emberek ingerküszöbét csak akkor tudjuk elérni, ha a kampány olyan élőlényről szól, melyet ismernek és szeretnek. Ezért szerepelnek az ilyen kampányokban a pandák, delfinek, bálnák, tigrisek, elefántok.

Endangered-species.jpg

A halak közül a legnagyobb figyelmet a kékúszójú tonhal kapja. Ez a faj szinte már a kipusztulás szélén áll, fogyasztásának népszerűsége, lehengerlő testfelépítése és mérete a prioritások közé emelte az állatvédelem szempontjából. Ha megnézzük az ismertebb környezetvédő szervezetek tevékenységét, szinte mindegyiknél ott szerepel a kékúszójú (és persze nem tagadva én is többször írtam róla a blogon):
WWF: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/tuna/
Greenpeace: http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/oceans/tuna/
IUCN: http://www.iucn.org/search.cfm?uSearchTerm=tuna

Ezen szervezetek törekvései általában arra irányulnak, hogy felhívják a figyelmet az adott problémára, megpróbálnak a döntéshozókra nyomást gyakorolni és meggyőzni a lakosságot, hogy ha lehet, akkor kerüljék ezen fajok fogyasztását.

Vannak azonban olyanok, akik nem érik be ennyivel. Radikális állatvédelmi mozgalomként ismert a nemzetközi Animal Liberation Front. A csoport egy nem hivatalos szervezet, nincsen tagságuk és vezetőjük sem. Ennek az az egyszerű oka, hogy a Greenpeace-el ellentétben ők nem állnak meg az erőszakmentesség határán, hanem illegális akciókkal lépnek az olyan cégek vagy személyek ellen, akik az állatok kihasználásából merítenek hasznot. Akcióik célpontja legtöbbször vágóhidak, állatkísérleti telepek, prémelőállító gazdaságok. Akcióik során videófelvételt készítenek arról, hogy mi zajlik egy ilyen telepen. Nem titkolt céljuk a gazdasági károkozás, és ha olyan a helyzet, akkor az állatokat is megpróbálják kiszabadítani.

animal liberation front.jpg

Az aktivista csoport a tonhalak mellett is kiáll. 2011. július 11-én reggel a máltai rendőrségre érkezett egy hívás, hogy előző éjjel a Szent-Pál öbölben található tonhaltenyésztő karámot egy ismeretlen búvár felvágta, hogy kiszabadítsa a tonhalakat. A Malta Today nevű napilap egy e-mailben értesült az esetről, amely az „Animal Liberation Front” névvel volt címezve. Az e-mailben az alábbi állt: „előző éjjel az ALF tagjai kiszabadítottak atlanti kékúszójú tonhalakat az úgynevezett hizlaldákból a Szent-Pál öböl partjainál. Ez a faj a kipusztulás szélén áll, és ezért mi úgy láttuk, hogy nincs más lehetőség ezeknek a súlyosan veszélyeztetett állatoknak a szabadon bocsátására. Állatok kizsákmányolásának megszüntetése!”

A karámok az Azzopardi Fisheries cég tulajdonában állnak, és akcióval mintegy 100ezer eurós kárt szenvedtek el, habár egyetlen tonhal sem szökött meg.

A búvárt egy másik akció során rajtakapták, amikor ugyanezt a hálót próbálta szétvágni. A nyomozók megtalálták nála a kést, amelyet az acéllal megerősített kötél elvágására használt.
Charles Azzopardi, a cég tulajdonosa csalódását fejezte ki a Malta Todaynak az akció kapcsán, és elmondta, hogy a cége megpróbál jogorvoslatot találni az akció kapcsán. „Mindent megteszünk a törvények szerint, és ebbe bevonjuk a halászati hivatalokat is. Szerintünk ez egy terrorcselekmény volt.” – hangsúlyozta Mr. Azzopardi.   

MalteseFreeTuna.jpg 

Az Animal Liberation Front tonhalvédelmi akciója ezzel nem ért véget. 2012. január 27.-én ALF aktivisták a horvátországi Kali Tuna farmra csaptak le. A fagyos időjárás ellenére aktivisták elvágták a köteleket és lesüllyesztették a karámot a parttól 500 méterre fekvő telepen, hogy szabadjára engedjék a kékúszójú tonhalakat. Az akció éjszaka történt, és sajnos arról nincs információ, hogy mennyire volt sikeres.

Az Animal Liberation Front nevű szervezet közölte, hogy az akciók addig fognak folytatódni, míg minden karám üres nem lesz.

Szólj hozzá

málta tonhal farm alf