2012. már 07.

Egyesek szerint a hal fontosabb, míg mások szerint a halász

írta: Toma001
Egyesek szerint a hal fontosabb, míg mások szerint a halász

Február 28-án az Európai Parlament brüsszeli épületében hallgatták meg a tagállamok országgyűlési képviselőit arról, hogy mi a véleményük a Közös Halászati Politika reformjáról. 45 képviselő vett részt 21 EU-s országból.
„Mi azt vártuk, hogy több szociális megközelítésű rész kerül a reformba.” – meséli a görög képviselő. Hasonlóan vélekedett erről a spanyol, az olasz és a francia résztvevő is. A francia képviselő szerint Maria Damanakinak, a tengerügyért és halászatért felelős biztosának illett volna többet beszélnie a halászokról, és kevesebbet a halakról. A mediterrán térségből érkező képviselők szerint a javaslat által felvázolt csökkenő halászati kapacitás, és a helyreállítási programok növekvő száma veszélyezteti a munkahelyeket a halászati ágazatban.

tfcs.jpg

A Közös Halászati Politika eddig a gazdasági, szociális és környezetvédelmi megközelítéseket egyenlő fontosságúként kezelte. A svéd képviselő szerint azonban a mostani reformban a környezetvédelmi kérdést kellene előtérbe helyezni, ugyanis nem lehet majd szociális kérdésekről beszélni, ha egyszerűen nem lesz hal a tengerekben.

A legtöbb tagállam a kötelező erejű átruházható halászati koncessziókat kifogásolta. Bár egyes képviselők összességében nincsenek az átruházható koncessziók rendszere ellen, csak szerintük a tagállamoknak maguknak kellene eldönteniük, hogy a területükön be akarják e vezetni vagy sem. Az egyetlen ember, aki kimondottan kifogásolta a koncesszió rendszerét, az a spanyol képviselő volt, aki szerint a kvótakereskedelmet a tagállamok között is engedélyezni kellene. A francia résztvevő szerint a rendszer üzleti spekulációhoz vezetne, amely a kisüzemi halászok vesztét okozná. Maria Damanaki erre válaszolva azt mondta, hogy a kisüzemi halászokra nem vonatkozik a rendszer, amely nagyjából a halászhajók 80%-át teszi ki. Az átruházható kvótarendszer kifejezetten a nagy ipari halászhajókra vonatkozik, amely az EU-s flotta 20%-a, azonban ezek a hajók a halfogások 60%-áért felelősek. Bár ez még csak a Bizottság javaslata, az Európai Parlament és a Tanács még most foglalkozik az esetleges módosítókkal. Tehát ha a tagállamok kormányai és az Európai Parlament úgy gondolja, hogy a rendszerbe kerüljenek bele a kisüzemi halászok is, akkor a Tanács és a Parlament bele is teheti ezt a módosítót.

A tanácskozás másik fő kérdése volt az, hogy milyen gyorsan vezessék be az állományokra vonatkozó helyreállítási programokat. A francia, litván, spanyol és az ír képviselő szerint a „legnagyobb fenntartható hozam” megközelítésének elvét később kéne bevezetni, mint 2015. A 2015ös évszám a Bizottság javaslata volt. Az előbb említett tagállamok szerint ha az új megközelítést már 2015-ben bevezetnék, az egyrészt nem lenne túl realisztikus, másrészt kedvezőtlen szociális hatása lenne a halászokra nézve. A „legnagyobb fenntartható hozam” mellé állt Ausztria, Németország, Svédország és Nagy-Britannia is.

Szólj hozzá

eu khp damanaki msy