2012. már 06.

Hajóút lesz, de hal nem biztos

írta: Toma001
Hajóút lesz, de hal nem biztos

Paul Johnston az Aberdeenshire-i Független Demokrata Tanácsosok Tanácsának tagja azt javasolta, hogy a következő találkozón az Északi-sarki jég kérdése is kerüljön előtérbe. Paul szerint ugyanis a skót halászati iparnak egy új kihívással kell szembenéznie. Manapság egyre több adat és információ áll rendelkezésre a különböző kutatások eredményeinek köszönhetően, mely szerint a Jeges-tenger a jégolvadások miatt a közeljövőben könnyen hajózhatóvá válik.

historic_melting_of_arctic_ice.jpg

„A klímaváltozásnak köszönhetően az állandó jégtakaró megszűnik a térségben, amely felkelti az érdeklődését a hajózási társaságoknak, amelyek ezáltal sokkal rövidebb távon és gyorsabban juthatnak el a világ egyes pontjaira a távol-keletről Kanadán vagy Oroszországon keresztül. Ez a változás akár egyes nyugat-európai nagy kikötők fő útvonala is lehet, ilyen például Hamburg vagy Rotterdam. Ezekből a kikötőkből érkező hajók az Északi-tengeren keresztül, a Shetland-szigetek és az Orkney-szigetek vizein keresztülhaladva jelentősen megnövelnék a térség hajóforgalmát, amely a halászok tevékenységét zavarná meg.” – nyilatkozta Mr. Johnston.
Johnston tanácsos nem először említi az ügy fontosságát, 2009-ben az Európai Bizottság a Peterhead közeli tengeri területi ügyek tervezésénél is jelezte a témát. Ahogy a mostani találkozón említette, a körülmények azóta őt igazolják.

„A tengeri forgalom növekedése miatt még több úgynevezett „No go” területet kell létrehozni az északi-tengeri halászok számára. Emellett az új hajózási útvonal jelentős környezeti hatással lesz a rendkívül sérülékeny Északi-sarkra. A Barents-tenger és a Jeges-tenger halászatát és élővilágát érzékenyen fogja érinteni a több százezer átmenő hajó, és persze a balesetek is elkerülhetetlenek lesznek. A változás nem most azonnal fog bekövetkezni, de mindenképpen szükséges erre felkészülni, és egy átfogó tervet kidolgozni.” – mesélte Paul Johnston.

Szólj hozzá

skócia északi-sark jeges-tenger