2012. feb 29.

Lehet, hogy mégsem tiltják be a visszadobást?

írta: Toma001
Lehet, hogy mégsem tiltják be a visszadobást?

Talán Hugh-Fearnley Whittingstall-nak köszönhető, hogy bekerült az európaiak köztudatába az, hogy miért kellene betiltani a halak visszadobását a Közös Halászati Politika soron következő reformja kapcsán. Eddig több mint 780ezer ember írta alá azt a petíciót, amely kéri az Unió döntéshozóitól, hogy vessenek véget az ehető halak visszadobásának. Az Európa Parlament épülete előtt található hajóroncs oszlopon a petíciót aláírók számlálója az alábbi szlogennel állt: „Nem hagyhatod figyelmen kívül xy ember véleményét!” Most azonban úgy tűnik, hogy mégis figyelmen kívül hagyják.

discard.jpg

Az Európai Bizottság támogatta a visszadobás tiltását, a novemberben bemutatott javaslat tartalmazta is ezt a kitételt. Azonban az Egyesült Királyság visszaküldte Brüsszelnek a javaslatot. A brit Környezetvédelmi és Vidékügyi Bizottság a múlt héten kiadott egy jelentést, amely legalább még 2020-ig engedné a halak visszadobását. A képviselők azzal támasztják alá érveiket, hogy szerintük jelenleg még nincs eléggé kivizsgálva az, hogy a halak hány százaléka nem éli túl a kifogás utáni visszadobást. Ezt a témát érveik szerint még jobban kéne kutatni. „Aggodalmasnak tartjuk, hogy a visszadobást ilyen gyorsan betiltsuk az érdekelt felek elkötelezettsége nélkül. A Bizottság szerint kockázatos lenne egy olyan modellt létrehozni, amely jobb esetben csak nem működik, rosszabb esetben pedig a nemkívánt fogás a tengerek helyett a partra kerül.” – állítja a Bizottság.

Anne McIntosh, a Bizottság egyik tagja így nyilatkozott: „Minket is megdöbbentett, hogy mekkora mennyiségű az a hal, amely visszadobásra kerül. Első kézből kaptunk képet hastingsi halászoktól arról, hogy mennyire csalódottak amiatt, hogy tökéletes minőségű tőkehalakat kell visszadobniuk a tengerbe. A Bizottság valóban szeretné kezelni ezt a problémát, csak attól fél, hogy a lakosság felháborodása a törvény miatt többet árt, mint használ. A legutolsó dolog, amit látni akarunk a nemkívánt hal a tengerben helyett, az a nemkívánt hal a szárazföldön lenne.”

Ruth Davis, a Greenpeace nagy-britanniai irodájának vezető politikai tanácsadója szerint a parlamenti képviselők ezen hozzáállása a jelenleg is túlzsákmányolt halállományok szükségtelen és még mélyebb kimerítését eredményezné. Így fogalmazott: „Nem adhatunk még egy évtizedet a visszadobásnak és a halállományok kipusztításának, és Richard Benyon (brit halászati miniszter) nem engedheti meg magának, hogy félénk legyen ebben a kérdésben. Most vagy soha! A visszadobás egy rendkívül káros következménye a hibás politikai szabályozásnak, amely most radikális reformra szorul a Közös Halászati Politika újrafogalmazása kapcsán. Fájdalmas hallani azt, amit a Bizottság mond, hogy szerintük ami most radikális, az 10 év múlva nem lesz az, és addigra persze ez nem lesz megoldás. Szeretnénk azt látni, hogy Európa vezető személyiségei megmutatják azt, hogy valóban hisznek abban, amiről beszélnek, és van bennük elég bátorság, hogy megtegyék azt a szükséges lépést, amely csökkenti a túlhalászat mértékét, és támogatja a kisüzemű, fenntarthatóan halászó közösségeket, amíg még nem késő.”

A Természetvédelmi Világalap (WWF) nagy-britanniai irodája szerint a visszadobást továbbra is engedni kéne. Giles Barlet, az egyesület halászati politikai tisztviselője így nyilatkozott: „Nem kellene egy kifejezett tiltást bevezetni. Olyan terveket szeretnénk látni, amely mérhető csökkentéseket mutatna a visszadobás kapcsán, és olyan stratégiákat, amely megmutatja, hogy ezeket hogyan lehet megvalósítani. Mi azt mondjuk, hogy a visszadobást jelenleg még engedni kell. Mi nem számítunk arra, hogy ehető halak kerülnek visszadobásra.”

Habár tanulmányok mutatják meg, hogy milyen gyakran kerülnek visszadobásra ehető halak a jelenlegi szabályozás miatt. Az északi-tengeren a kifogott halak több mint kétharmada kerül visszadobásra, amely évente mintegy 1millió tonna halat jelent.

Több kereskedő és élelmiszer-feldolgozó támogatná a visszadobás tiltását, de a reform jelenleg bajban főleg a nagy ipari halászlobbik és azon országok kormányai miatt, amelyek érdekeltek abban, hogy a visszadobás továbbra is fennmaradjon.

Szólj hozzá

eu greenpeace wwf discard