2012. feb 18.

A tilápia átverés? Vagy csak összeesküvés-elmélet?

írta: Toma001
A tilápia átverés? Vagy csak összeesküvés-elmélet?

Régen nem nagyon voltam az a nagy halvásárló, ugyanis apa horgászelszántságának köszönhetően mindig volt hazai hal a hűtőben. Nekem olyan 2008 környékén került be két hal a köztudatomba, az egyik a pangasius, a másik a tilápia. A pangasiusról az utóbbi időkben elég sokat lehet hallani, főleg a „Pangasius átverés” című német filmnek köszönhetően. Itthon a tilápiával ritkábban találkozni a boltok hűtőiben, mint a cápaharcsával, de azért a legtöbb hipermarketben lehet kapni. Amerikában nagyon elterjedt a tilápia (Oreochromis niloticus), az Egyesült Államokban 2010-ben a legnagyobb mennyiségben vásárolt halfaj volt, megelőzve az alaszkai tőkehalat is.

tilapia_salinity_1.jpg

A tilápia trópusi eredetű faj, amely minimum 16-18 fokos vizet igényel. Legfőbb előfordulási helye Észak- és Közép-Afrika, azonban nagy számban tenyésztik Izraelben és Európa szerte is. Testszíne a hátán sötétebb, az oldalain világosabb, általában olajzöld, sötétebb sávokkal, a hasa fehéres. Kopoltyúja tájékán fekete foltok láthatók. Uszonyai világosszürkék. Végleges testhossza elérheti a 60 cm-t, de fogságban ritkán haladják meg a 30 cm-t. Mindenevő halnak számít, a fiatalok planktont, főként kék- és zöldalgákat fogyasztanak. A kifejlett példányok étrendjében a lebegő és fenéklakó algák mellett a magasabb rendű vízinövények hajtásai is jelentősek, emellett azonban kisebb állati szervezeteket, főként férgeket és a rovarlárvákat is fogyasztanak.
Valószínű az itthoni szűkebb kínálat miatt a tilápiafogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról kevesebb szó esett, mint ami a pangasiusról elmondható. Hozzáteszem a pangasiusnál sem magával a hallal van a probléma, hanem a tenyésztési körülményei miatt kerülnek olyan anyagok a hal húsába, ami miatt érdemes elgondolkodni azon, hogy fogyasszuk-e a jövőben. Ugyanez a tilápiáról is elmondható, a probléma itt is a tenyésztett halaknál jelentkezik.

Az omega-3 zsírsav jótékony hatását gondolom már senkinek nem kell ecsetelni. Dr. James O'Keefe, a kansasi Közép-Amerikai Szívközpont kardiológusa az omega-3 zsírsavak előnyös hatásait bizonyító eddigi legátfogóbb vizsgálatok eredményeit dolgozta fel munkatársaival: a három legnagyobbnak számító kutatásba összesen mintegy 32 000 résztvevőt vontak be. A kardiovaszkuláris események (szív- és érrendszeri problémák) tekintetében 19-45 százalékos csökkenést sikerült kimutatni. "Mindhárom vizsgálat készítői egyetértenek abban, hogy a koszorúérbetegek és a betegség kialakulása szempontjából veszélyeztetettek körében növelni kell az omega-3 zsírsavak fogyasztását" - hangsúlyozta O'Keefe.

omegas.png

A tilápia azonban nem csak omega-3 zsírsavat tartalmaz. A Wake Forest Egyetem Baptista Orvosi Központjának kutatói figyelmeztetnek, hogy igen kis mennyiségben tartalmaz csak a tenyésztett tilápia omega-3 zsírsavakat, és igen nagy mennyiségben vannak benne gyulladást előidéző omega-6 zsírsavak. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya határozza meg azt, hogy az adott étel jótékony vagy éppen rossz hatással van az egészségre. Az egészséges omega-6:omega-3 arány kevesebb, mint 4:1. Azonban a tenyésztett tilápiában ez az arány a 11:1-et is eléri. Az omega-6 zsírsav, vagyis az arachidonsav gyulladáskeltő hatású.

Chilton professzor, aki a Wake Forest Egyetem Növényi Lipid Centrumának igazgatója, fiziológus és farmakológus, azt mondta a vele készített interjúban:
"Három évtizede tudjuk, hogy az arachidonsav gyulladásközvetítő anyagok kiinduló anyaga. Az állatkísérletek egyértelműen megmutatták, hogy ha arachidonsavval etetik az állatokat, akkor azok gyulladás jeleit mutatják és megbetegszenek. A New England Journal of Medicine orvosi lap egyik tanulmánya már három éve kijelentette, hogy ha valaki szívbeteg és bizonyos genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, emellett arachidonsavat fogyaszt, a koronária artériájának átmérője szűkebbé válik, ami a szívroham fő kockázati tényezője. Nem érdemes kockáztatni..."

A probléma azonban csak a tenyésztett tilpáiánál áll fenn, ugyanis könnyen hizlalható olcsó kukoricával, amelyet a hal arachidonsavakká képes alakítani, amit aztán a testszöveteiben tárol.

Számos kritika érte a Wake Forest Egyetem 2008-ban megjelent tanulmányát, főleg azzal kapcsolatban, hogy állításuk szerint a tilápia fogyasztása károsabb, mint a hamburgeré vagy a szalonnáé. Egyesek úgy vélik, hogy ez a bemutatott tanulmány egy támadás a tilápia piac ellen, ugyanis nagyon sok más tenyésztett halat kukoricával etetnek, és ezeknél a hakfajoknál is megnövekedett omega-6 koncentráció jelentkezhet.

Szólj hozzá

omega tilápia