2012. feb 16.

Az oroszlánfóka tehet a halak eltűnéséről vagy a nagy ipari flották?

írta: Toma001
Az oroszlánfóka tehet a halak eltűnéséről vagy a nagy ipari flották?

Múlt héten a chilei kormány még a halászhajókat okolta a halállományaik drasztikus csökkenéséért, most azonban úgy vélik, hogy az oroszlánfóka növekvő populációja tehet róla.

A dél-amerikai oroszlánfóka védettnek minősül Chile-ben, most azonban a kormány úgy döntött, hogy több oroszlánfókát is befog, mert a területükön jelentősen megcsappant a halállomány. Camilo Escalona szenátor szerint az oroszlánfókák túlszaporodása 140millió dollár kárt okoz a halászati szektornak évente.

Sea-lions-3.jpg

"A régió több részéről érkező halászati vezetőkkel beszéltünk az ügyről, és mindannyian hasonlóan vázolták fel ezt az ökológiai egyensúlytalanságot." - nyilatkozta Escalona. "Minden nap késés a halászati szektor kárát okozza, és növeli a fókák a túlszaporodását."

Egy új kezdeményezés engedélyezné a oroszlánfókák hálóval vagy lőfegyverrel való vadászatát. Az állatok húsából és csontjaiból kutyaeledel készülne, belső szerveiket pedig Ázsiába exportálnák gyógyszerészeti célból vagy éppen afrodiziákum készülne belőle. Amely példányokat élve fognak el, azok állatkertekbe és cirkuszokba kerülnének.

Carolina Goic, az SOS Sea Lion elnevezésű fókavédelmi csoport szóvivője szerint ez a kezdeményezés gazdaságilag nem előnyös az ország számára. "Mi mindannyian felelősek vagyunk a természetért, és ez az eset most az oroszlánfókával kapcsolatban csak egy értelmetlen gyilkolás." - nyilatkozta Goic asszony. "Ennek az egésznek nincsen tudományos alapja és gyakorlati racionalitása, az egész csak egy kísérlet arra, hogy elterelje a lakosság figyelmét az chilei túlméretezett hajóflottákról."

A Chilei Nemzeti Halászati Társaság folyamatosan fenntarthatatlan fogási kvótákat határoz meg már két évtizede, amely többek között ahhoz vezetett, hogy a chilei vizek makrélaállományának a 90%-a eltűnt.

Peter Arrey, a Nemzeti Bizottság az Állat- és Növényvilágért nevű szervezet igazgatója szerint oktatási módszereket kellene bevezetni a halászati iparban. "Nagyon fontos lenne speciális oktatási programokat megvalósítani az halászati ágazatban." - nyilatkozta Arrey úr.

Szólj hozzá

chile fóka