2012. feb 13.

Bagoly mondja verébnek, hogy illegális halász

írta: Toma001
Bagoly mondja verébnek, hogy illegális halász

Nemrég írtam arról, hogy Kína milyen jogi harcot vív Dél-Koreával, mert a koreaiak az ő vizeiken halásznak illegálisan. Hát Kínát sem kell félteni, ha éppen illegális halászatról van szó.

chinese vessel.jpg

2012 január végén ugyanis Kongó kitiltott 69 kínai halászhajót, mert azok a helyi közösségek halászainak fenntartott zónán belül halásztak. Ez a zóna a parttól számított 6 tengeri mérföldes területet jelenti. A 69 hajó 3 kínai céghez tartozik: a Lulu, a Rong Chang és a Huayi Jinri.

A nyár végén a kongói kormány felszerelkezett műholdas vizsgálórendszerrel, így könnyebb dolguk volt az illegális halászokat rajtakapni. Emellett még augusztusban szigorították a törvényt, amely végre tilossá tette a robbanószerrel történő halászatot, és az aprószemű hálók használatát is.

Afrikai országok vizei mostanában egyik fő célpontja az illegális halászoknak, ezért szükséges fokozottabb ellenőrzés és szigorúbb fellépés. A napokban a Comore-szigetek kormánya döntött úgy, hogy az EU-val kötött halászati partnerség egyik fő eleme az illegális halászat elleni fellépés lesz.

Szólj hozzá

afrika kína iuu