2012. feb 08.

Újabb halászati partnerség az EU és Grönland között

írta: Toma001
Újabb halászati partnerség az EU és Grönland között

Az Európai Unió új halászati megállapodást kötött Grönlanddal. Ez az új egyezmény 2013 január elsején lép életbe, és 3 évre szólóan ad jogokat az Európai Uniónak Grönland vizeinek használatára. Több uniós tagország is érintett ebben, mint például Dánia, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Németország, Nagy-Britannia, Írország, Franciaország, Spanyolország és Portugália.

greenland.jpg

A megállapodás szerint az alábbi mennyiségek kifogását engedélyezi Grönland az EU-nak az egyes halfajokból:
- Közönséges tőkehal (gadus morhua): 2200 tonna
- Mélyvízi vörös álsügér (Sebastes mentella): 5000 tonna
- Grönlandi laposhal (Reinhardtius hippoglossoides): 6815 tonna
- Északi garnéla (Pandalus borealis): 10900 tonna
- Óriás laposhal (Hippoglossus Hippoglossus): 400 tonna
- Jeges-tengeri pók (Chionoecetes opilio): 250 tonna
- Csuklyáshal (Mallotus villosus): 60000 tonna
- Gránátoshal-félék (Macruronus spp.): 200 tonna

A teljes kifogható halmennyiség így 85765 tonna. Ez kevesebb mint a jelenleg hatályban lévő megállapodás, az ugyanis 91700 tonnát engedélyez. A halászati lehetőségekért cserébe az Európai Unió anyagi hozzájárulást ad, amely éves szinten 17,8 millió euró. Ebben az összegben szerepel egy 1,5 millió eurós gazdálkodási tartalék is, amit akkor használnak, ha mindkét fél beleegyezik bizonyos állomány kvótájának megemelésében, ha ezt a kutatók is jóváhagyják. A befolyó összegből Grönland a halászati iparát szeretné fejleszteni.

A jelenlegi helyzet szerint az ide érkező halászhajóknak fizetniük kell a grönlandi hivataloknak az engedélyért. Az új megállapodás a halállományok fenntarthatóságán, a tudományos javaslatokon és az ipari érdekeken alapszik.

Ezen felül szerepel benne egy, az „emberi jogok tisztelete” néven futó paragrafus is. A megegyezésben helyet kapott az ún. exkluzivitás, vagyis csakis olyan halászhajók halászhatnak Grönland vizein, amelyek más területen nem folytatnak tevékenységet.

Mindegyik fél elégedett lett a született döntéssel, a tárgyalás majdnem egy éven keresztül zajlott. Mindkét fél elismerően nyilatkozott arról, hogy a kvóták a tudományos javaslatok alapján és az elővigyázatosság elvén lett meghatározva.   

Szólj hozzá

eu grönland