2012. jan 29.

Makréla a pácban (de nem ruszli:))

írta: Toma001
Makréla a pácban (de nem ruszli:))

Richard Lochhead, a skót halászati titkár kifejtette azon panaszát, hogy már 3 éve nem született döntés a nemzetközi makréla-gazdálkodási tervről, amely késleltetés a halászok és az állományok jövőjét veszélyezteti.
Január végén Bergenben ült le tárgyalni az Európai Unió, Norvégia, Izland és a Feröer-szigetek, hogy meghatározzák mindegyik ország számára a 2012-es és esetleg a későbbi kvótákat. Február elején folytatódik a vita, miután 3 megelőző tárgyalás kudarcba fulladt. 2009 óta többször is összeültek a felek, hogy végre egyezségre jussanak.

mackerel2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok figyelmeztető jel van arra, hogy ezen nemzetek stratégiája jelentősen kockáztatja az állományok fennmaradását, és jelentős túlhalászathoz vezetnek, ami következtében a teljes makrélaállomány összeomolhat. A 2010-es árakon számolva, a tudományos javaslat alapján az észak-keleti atlanti-óceáni térségben 2011-ben és 2012-ben nagyjából 1milliárd angol font értékű makréla zsákmányolható, amelynek 20%-át Skócia fogja meg.  

Mr. Lochhead nyilatkozta: „A makréla egy nagyon egészséges, és egyre népszerűbb hal, amely jól látszik abban, hogy az ára is egyre magasabb. De sajnos a rövidtávú tervezések miatt egyre jobban túl lettek halászva az állományai. Ha ez így megy tovább, akkor az erre támaszkodó teljes halászati ipar és közösség összeomolhat. Akár már 2014 elejére a biológiai fennmaradást veszélyeztető határ alá eshet a populációjuk. Ezért elsődleges célja Skóciának, hogy szülessen egy nemzetközi megállapodás, amely fenntartható halászatot biztosít a makrélából, amelynek mértéke a tudományos javaslatokat követné.”

2010-ben egy tonna makréla ára átlagosan 814 font/tonna volt, ezért említették, hogy ha a Nemzeti Tengerkutatási Tanács ajánlását betartva a makrélahalászat több mint 1 milliárd angol font bevételt hozhat 2011-ben és 2012-ben összesen.

2011-ben a Feröer-szigetek egyoldalúan 150ezer tonna kvótát határozott meg magának, amely 75%-al több mint a 2010-es kvótái, és körülbelül ötször magasabb érték, mint amennyit 2009-ben egy nemzetközi felosztás keretében kapott.

Izland viszont egészen 2008-ig nem volt jelentős szereplője a makrélahalászatnak. Tavaly 147 ezer tonnában határozta meg magának a teljes kifogható mennyiséget.

Szólj hozzá

eu izland makréla