2012. jan 26.

Szükség van a mélytengeri halászatra?

írta: Toma001
Szükség van a mélytengeri halászatra?

A mélytengeri halászat világszerte jelentős hatással van az óceánok ökoszisztémájára és a vízparti közösségekre. Több tanulmány is kimutatta, hogy ez az egyik legkörnyezetpusztítóbb halászati módszer, amelyet egyaránt alkalmaznak az exkluzív gazdasági zónán belül, és a nyílt tengeren is. A mélytengeri halászat során nem csak egyes fajok, mint például a gránátoshalak és a mélytengeri cápák, lesznek a túlhalászat áldozatai, hanem a nagyon érzékeny tengerfenéki élőhely is jelentősen károsodik.

orange roughy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kép: Érdesfejű gránátoshal (Hoplostethus atlanticus) mélytengeri halászata)

 

Az Európai Unió mélytengeri halászflottája az egyik legnagyobb a világon. Az Atlanti-óceán északkeleti térségében az uniós flották felelősek a mélytenger kizsákmányolásának mintegy 75%-áért. Emellett a nyílt tengeri tengerfenéki halászatban is jelentős szerepelt tölt be az EU. Ez mintegy 103 halászhajót jelent, ami a globális létszámnak nagyjából az egyharmada. Ezért az Európai Uniónak nagy szerepe van abban, hogy ezek a sérülékeny élővilágok megmaradjanak a jövőben is. Ez akár könnyen megvalósítható lenne, ugyanis a mélytengeri halászat gazdasági szerepe elég kicsi. A világ teljes fogásának nagyjából 2-4%-a származik ebből. Az EU-ban ez a szám csupán 1,3%.  
Az EU szabályozásában fontos lenne azonban, hogy figyelmet kapjon az Atlanti-óceán északkeleti térségében folyó mélytengeri halászat. Jelenleg a tengerfenéki állományok mérete kevésbé ismert, arról is híján vagyunk az információnak, hogy a halászat eddig milyen károkat okozott a mélytengeri élővilágban. Az egyik legfontosabb lenne felmérni a hidegvízi korallzátonyok állapotát, ugyanis ezek nagyon érzékenyek bármilyen külső hatásra, és a mélytengeri halászat jelentősen károsítja ezeket.
Egyes értékelések azt is megállapították, hogy a tengerfenéki halászat nem felel meg a fenntartható halászat elveinek sem Európában, sem az egész világon. Több kutató is állítja, hogy az Atlanti-óceán északkeleti térségében egyszerűen be kéne szüntetni a mélytengeri halászatot, ugyanis szerintük az itt élő fajok a fennmaradásukat veszélyeztető szintnél nagyobb mennyiségben vannak halászva.
A hónap végén állítólag az Európai Bizottság elő fog állni egy javaslattal a mélytengeri halászatot illetően.

forrás: Pew Environment Group

Szólj hozzá

eu mélytenger