2012. jan 17.

Filmajánló: The end of the line

írta: Toma001
Filmajánló: The end of the line

Sajnos a halászat nem egy olyan téma, amelyről olyan sok film készülne. Horgászos film rengeteget van, Magyarországon is van kimondott horgász TV csatorna, a PVTV. Viszont még a nyáron bukkantam rá egy nagyon jó filmre, a The end of the line-ra. Tudtommal magyarul nem jelent meg sajnos. Nem összekeverendő a Holtvágány című filmmel, amely angolul szintén ugyanezen a néven fut.

endoftheline.png

Charles Clover újságíró nekifog, hogy kiderítse mily módon kerül az üzletekbe és az éttermekbe a felkínált hal. A film nagyon átfogó, a világ több pontját bejárva mutatja be a túlhalászat módszereit és következményeit. Kezdődik a történet azzal, hogy Kanadában hogyan omlott össze a tőkehal halászat, a jelentős túlhalászat miatt megcsappantak az állományok, ezért a kormány kénytelen volt teljesen leállítani a tőkehal halászatát, így egyik napról a másikra mintegy 40ezer halász vesztette el a munkáját. Ez a példa jól mutatja, hogy milyen következményei lesznek annak, ha az állományok drasztikusan lecsökkennek. Visszakanyarodva a filmhez megismerhetjük a tonhalak fogását, azt, hogy a nagy európai halászhajók hogyan teszik tönkre a nyugat-afrikai közösségek megélhetését, miért nem megoldás a halfarmok, mekkora problémát okoznak az illegális halászok, és még sok más példát azzal kapcsolatban, hogy miért kell felelősebbeknek lennünk.

Nem is akarok elmesélni mindent, inkább nézze meg mindenki! Tetszett benne, hogy nem csak a problémát mutatja be, hanem a megoldást is, bemutatja azt is, hogy mi mint egyszerű fogyasztók mit tehetünk tengereink megvédése érdekében. Ezt a filmet tényleg mindenkinek látnia kell, mindenkinek tudnia kell róla, hogy honnan származik az, amit elfogyaszt!

A filmnek saját honlapja is van, ott több információt is meg lehet tudni róla: The end of the line

És egy kis ízelítő a végére:

 

 

Szólj hozzá

film túlhalászat