2012. jan 15.

A spanyoloknak semmi sem tetszik?

írta: Toma001
A spanyoloknak semmi sem tetszik?

Javier Garat, a Cepesca (spanyol halászati szövetség) titkára kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió nem hosszabbította meg a halászati partnerségi megállapodást Marokkóval. A Marokkóval kötött megállapodás volt az EU egyik legkényesebb kérdése, ugyanis ezen keretében az uniós flották jogot szereztek a nyugat-szaharai vizek használatára, amely országot Marokkó illegálisan tart megszállás alatt.

Mr. Garat szerint annak ellenére, hogy a spanyol flották kevesebb, mint 1%-a halászik a marokkói vizeken, még nem szabad figyelmen kívül hagyni. 2011 decemberéig 64 spanyol halászhajó dolgozott ott, mintegy 500 embernek munkát adva ezzel. Jelenleg ezek a hajók a spanyol kikötőben vesztegelnek.

cepesca.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nemcsak a halászókat érinti a megállapodás meg nem hosszabbítása, hanem a teljes ellátó láncot is, beleértve a feldolgozókat, kereskedőket, raktározókat stb. És ha ez a 64 halászhajó Spanyolország déli vizein kezd halászni, annak még rosszabb következménye lesz. Egyes fajok még jobban túl lesznek halászva és a többi halász bevétele is csökkenni fog emiatt.” –mondta Mr. Garat.  

A hét elején Maria Damanaki, az Európai Unió Tengerügyi és Halászati biztosa találkozott Aries Canete-vel, a spanyol halászati miniszterrel az új marokkói megállapodásról tárgyalva.

Ms. Canete szerint minél előbb meg kell születnie az új megállapodásnak. Másik fontos ügy, hogy a munka nélkül maradt halászok eddig nem lettek kompenzálva. A Cepesca kérdése az volt, hogy az Európai Halászati Alapból lehetséges-e ideiglenes kompenzációt fizetni. Emellett egy petíciót is elindított decemberben, hogy hosszabbítsák meg a megállapodást.

Érdekes, hogy Javier Garat és Aries Canete mennyire aggódik a halászaik jövőjéért, viszont abba nem gondol bele, hogy ezek a halászok eddig milyen károkat okoztak a marokkói és nyugat-szaharai halászoknak. Persze a halászati partnerségi megállapodások úgy szólnak, hogy az európai halászok azokat a halakat halásszák, amelyeket nem tudnak a helyi halászok kifogni. Ez azonban mind csak elmélet, tavaly márciusban például szenegáli és zöld-foki szigeteki halászok egészen Brüsszelig mentek, hogy elmeséljék hogyan tették tönkre a megélhetéseiket a megérkező nagy európai halászflották.

Szólj hozzá

spanyol marokkó