2012. jan 12.

Spanyolország fenn akarja tartani a visszadobást egy kiszivárgott dokumentum szerint

írta: Toma001
Spanyolország fenn akarja tartani a visszadobást egy kiszivárgott dokumentum szerint

Az újonnan megválasztott spanyol kormány jelenleg nagy nyomás alatt áll, ugyanis egy kiszivárgott dokumentum szerint az előző kormány a visszadobást tiltó Közös Halászati Politika reformját kívánta megfúrni.

Korábban írtam róla, hogy Maria Damanaki, az Európai Bizottság Tengerügyi és Halászati biztosa bemutatta a KHP reform javaslatát, mely szerint betiltják a halak visszadobását, kevés fajtól eltekintve minden kifogott halat a partra kell szállítani.

zapatero.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehéz döntés ez az új kormány számára, hogy követi-e az EU javaslatait, vagy inkább behódol a jelentős halászati iparnak. Spanyolország az Európai Unió legnagyobb halászó országa, az új Közös Halászati Politika eredménye nagyban függ a spanyolok döntésétől. A Guardian kezébe került egy kiszivárgott titkos dokumentum, amelyben az előző kormány arról ír, hogy megkísérli fenntartani a halak visszadobásának engedélyezését. „A folyamat és a határidők nem realisztikusak különösképpen a spanyol flották egyes tagjai számára. A spanyol kormány azt fogja kérni, hogy a bevezetése legyen fokozatos, precízen tervezett, és legalább 10 éves periódusban.” – írja a dokumentum. Emellett az Európai Bizottság a halászati kvóták kiosztásának tekintetében 2015-től be akarja vezetni a tudományosan meghatározott „legnagyobb fenntartható hozam” elvét, azonban a spanyol kormány ezt is ki akarja tolni 2020-ra.   

A dokumentum november 2.-ai keltezésű, amely nem sokkal a november 20.-ai választások előtt íródott, tehát valószínű a szocialista kormányzat kampányának a része volt a visszadobás fenntartása, hogy ezzel maguk mellé állítsák a spanyol halászati ipart.

Hugh Fearnley-Whittingstall brit szakács szerint, aki a Fishfight kampány elindítója és vezetője, ha a spanyol lakosság tisztában lenne azzal, hogy a hajóflottáiknak mekkora hatása van a tengerek élővilágára, akkor ők is a visszadobás tiltása mellett döntenének. Ezért Hugh úgy döntött, hogy a közeljövőben kampányát kiterjeszti Spanyolországra, Franciaországra, Németországra, és Lengyelországra.    

Maria Damanaki szerint még nem késő helyreállítani a halállományok helyzetét, de már a kritikus pontnál vagyunk.

Szólj hozzá

spanyol visszadobás khp damanaki