2012. jan 11.

USA szabályozni fogja az összes kereskedelmi hal fogását

írta: Toma001
USA szabályozni fogja az összes kereskedelmi hal fogását

Az Egyesült Államok lesz az első ország a világon, amely az összes kereskedelmi hal kifogását korlátozni fogja. „Minden kereskedelmi fajra fogási limit lesz bevezetve, az alaszkai pollocktól a karibi vívócsigáig.” – írja a Washington Post.

usa.jpg

Ez azt jelenti, hogy mind az 528 kereskedelmi halászatként zsákmányolt fajra fogási korlátozás lesz kitűzve, amely beszüntetheti a túlhalászatot és megvédheti azokat az állományokat, amelyek az utóbbi időben jelentősen megcsappantak. Ez egy nagyon nagy hír, és nem csak az USA számára. Ez az első ilyen törvény az egész világon.

5 évvel ezelőtt George W. Bush kezdeményezte a 70es évek közepén megalkotott Magnuson-Stevens Törvény újravizsgálatát. A törvény az államokbeli vizek teljes halászatát szabályozza. Bush összehívta a törvényhozókat, a környezetvédő csoportokat, halászati szervezeteket és kutatókat, a cél az volt, hogy a 2011-es év végére minden halászat legyen fogási korlátozásokkal szabályozva. Pár helyen megvalósult a szabályozás, de a legtöbb helyen és fajnál nem teljesült ez az év végéig. Most azonban úgy döntöttek, hogy 2012 végére minden halászat szabályozva lesz. Habár előre jelezhető, hogy lesz pár cég, amely nem fogja betartani a korlátozásokat, de nagyon fontos lesz abból a szempontból, hogy a jelentősen lecsökkent állományokat megvédjük. Főleg az atlanti kékúszójú tonhal szempontjából lehet fontos az új törvény.

Érdekes, hogy az Egyesült Államokat nem úgy ismertük meg, mint akik élen járnának a környezetvédelmi döntések terén, most mégis követendő példát statuálnak más országok, legfőképp Európa felé. Bár azért várjuk meg azokat a kvótaszámokat és az ellenőrző rendszer működését is!

Szólj hozzá

usa kvóta