2012. jan 03.

Tömeges heringpusztulás Norvégia partjainál

írta: Toma001
Tömeges heringpusztulás Norvégia partjainál

Egy norvég község, Tromsö lakói nehezen hittek a szemüknek az újévi ünneplés után. Arra lettek figyelmesek, hogy becslések szerint 20 tonnányi heringtetemet sodort partra az áramlat.

Tromsö a kilencedik legnagyobb norvég város a lakosság számát figyelembe véve. A város éghajlata melegebb, mint más azonos szélességi körön fekvő városénak, köszönhetően a Golf áramlat melegítő hatásának, amely Florida partjaitól érkezik.

heringpusztulás.jpg

Több feltevés is van azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a tömeges halpusztulást, de biztosan még nem tudni, mi is történt valójában.

A legelső felfedezője az eseménynek Jan-Petter Morgensen volt, aki Molly nevű kutyáját sétáltatta a parton. Hasonló esemény történt már a 80as években is, egyes emberek szerint a közelben levő folyóból kerülhetett valami a tengerbe. Egyes tudósok azt az eshetőséget sem zárták ki, hogy valami ragadozó halak (pl. fekete tőkehalak) szorították csapdába a heringeket, ahonnan aztán az apály miatt kiapadt a víz. Mások szerint oxigénhiányos környezetbe kerültek, és ez okozta az elpusztulásukat.

Kérdés, hogy mire fogják eltakarítani a tetemeket, és várható e további tömeges heringpusztulás, és ha igen akkor az mennyiben befolyásolja a decemberben meghozott hering gazdálkodási tervet az EU és Norvégia között.

Szólj hozzá

norvégia halpusztulás hering