2011. dec 16.

Hát ez nem is rozoga bárka!

írta: Toma001
Hát ez nem is rozoga bárka!

A legtöbb embernek a halászhajó szó hallatán a tengeren hánykódó kis lélekvesztők jutnak eszükbe. Manapság azonban egyes modern halászhajók olyan felszereltek és kényelmesek, hogy akár egy turistaútra is el lehetne menni vele.

 

Az izlandi flotta egyik legújabb tagja a Porunnn Sveinsdottir. A teljes hossza 39,95 méter, és a kényelem érdekében a motor hangja is viszonylag csendes: 46 és 53 db közötti.


 

A litván flották százalékos tekintetben elsők az európai halászó nemzetek között a tekintetben, hogy fogásuk mekkora része származik távoli vizekről. Ehhez úgy tűnik megfelelően fel is szerelkeznek. Lassan hadrendbe áll legfrisebb darabjuk, a Christina E. Ez a hajó annyiban különleges, hogy a halászat mellett az olajiparban is képes dolgozni. A hajó hossza több mint 80 méter, szélessége 16,6 méter széles. Hibridhajtású motorral van felszerelve, alacsony sebességnél csak az elektromotor van üzemben. Emellett a halászati eszközei környezetvédelmi szempontból is előnyösebbek.

christina_e_001_t.jpg

christina_e_002.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 8 óta erősíti az észak-ír flottát a Voyager nevű nem űrszonda, hanem űrhajó, vagyis akarom mondani halászhajó. :) A hajó különlegessége, hogy egyaránt alkalmas erszényes kerítőhálós halászatra, és vontatóhálós halfogásra is. Általában 14 munkásnak ad "otthont" a 17,5 csomóval dolgozó "csónak".

Voyager_Michael_Leek.jpg

Voyager_n905_michael_leek.jpg

 

A belga flotta egyik legújabb üdvöskéje a Mayra Lisa. A majdnem 15méter hosszú halászhajót egy izlandi cég készítette. Marc, a hajó tulajdonosa a két unokája után nevezte el a bárkát Mayra Lisának. A munka közbeni sebessége 12-18 csomó, amelyért két Volvo motor felelős. Fedélzete 40m2, plusz tartozik hozzá egy 25 négyzetméteres haltároló is.

N22.IMG_1800.jpg

N22.IMG_1942.jpg

Szólj hozzá