2011. dec 14.

Veszélyben a világ egyik leghosszabb rituáléja

írta: Toma001
Veszélyben a világ egyik leghosszabb rituáléja

A brazil őserdők hihetetlen sebességgel tűnnek el. A világ legnagyobb mezőgazdasági vállalatai, mint a Cargill vagy a Monsanto hatalmas kiterjedésű szójaültetvényeket hoznak létre a letarolt erdők helyén. Az itt élő őslakosok egyre inkább elvesztik a számukra a megélhetéshez nélkülözhetetlen erdőket. De úgy tűnik, hogy az óriásvállalatok nem csak a földet veszik el a bennszülöttektől.

 

A brazíliai Mato Grosso államban él az enawene nawe törzs. A népcsoport arról híres, hogy az övüké az egyik leghosszabb rituálé a világon. A yaokwa nevű rituálé során a férfiak több hónapra az erdőbe vonulnak, ahol ágakat és különböző faanyagokat gyűjtenek. Ezeket aztán a Juruean folyóra viszik, ahol nekiállnak az építkezésnek. Mikor a halak a folyó felső szakaszára vonulnak ívni, az őslakosok egy ágakból épített gáttal elzárják a folyót. A gátakban halcsapdákat helyeznek el, és az ívásból visszaigyekvő halak a csapdákba esnek, így ejtik foglyul a zsákmányt. Ha a vízállás alacsony, akkor fából készített lándzsákat is bevetnek. A csapdákból összegyűjtött halakat aztán az erdőbe viszik, ahol neki is állnak a füstölésnek. A faluba aztán csak a már elkészült, füstölt halakkal térnek vissza. Mielőtt azonban elhagynák a helyszínt, a gátat lebontják, hogy a következő évben a halak újra fel tudjanak úszni a folyó felső szakaszára. Jövőre aztán kezdődik minden elölről. Új gát, új fogási remények.

 

Az utóbbi években azonban sajnos az enawene nawe törzs egyre kevesebb halat tud csak zsákmányolni. Ugyanis a Juruena folyón a világ egyik legnagyobb szójatermesztő vállalata, az André Maggi Group 5 gátat kezdett építeni. Ezen kívül 3 másik gátra már megvan az építési engedély, hamarosan ezeknek is nekilátnak. Hogy ez még mindig ne legyen elég, a Juruena folyón 80(!!!) további gát megépítését tervezik, nemcsak az André Maggi Group, hanem más vállalatok is.

Az enawene nawe törzs többször is tiltakozott a gátépítések ellen, ugyanis az építkezések elszennyezik a folyókat, másrészt pedig akadályozzák a halak vonulását a folyón. Az őslakosok többször építettek blokádot az útra, hogy a munkagépek ne tudják elérni a céljukat. Többször mentek közvetlenül az építkezésre, hogy ott tüntessenek a beruházás ellen.

A Brazil Kulturális Minisztérium elismerte, hogy a yaokwa rituálé az ország kulturális örökségének része. Az UNESCO szellemi kulturális örökség bizottsága idén novemberben felvette a yaokwa-t az eltűnés által fenyegetett szellemi kulturális örökségek közé. A törzs mindent megtesz azért, hogy megőrizzék hagyományaikat, és egyben a túlélésüket. 2008-ban még az ENSZ-nek is írtak egy levelet, sajnos minden küzdelem ellenére egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. 2009-ben már annyira megcsappant a halállomány, hogy először fordult elő, hogy nem tudták végrehajtani a rituálét. Habár az André Maggi Group vásárolt háromezer kiló tenyésztett halat a törzs számára, de az enawene nawe számára a folyó és a hal több mint pusztán élelemforrás.   

Szólj hozzá

brazília gát őslakók