2011. dec 14.

És tényleg összeomlik a pangasius piac?

írta: Toma001
És tényleg összeomlik a pangasius piac?

Úgy tűnik, hogy a 2011-es évvel bezárul a pangasius népszerűsége, többé talán már nem ő lesz a legnépszerűbb hal a boltokban, mint ahogy korábban volt. A halról kialakuló egyre negatívabb kép, és a növekvő árak jelentősen veszélyeztetik a pangasius értékesítését, főleg Európában, amely az egyik legnagyobb piacnak számít.

 

A Vietnami Tengeri Termékeket Exportáló és Előállító Egyesület (VASEP) mostani jelentése szerint minden rendben zajlik a pangasius piacon, és az év végére nagyjából 1,6milliárd dollár bevételt várnak tőle, ami jelentős növekedésnek számítana a 2010-es évhez képest. Bár más Vietnámból származó jelentések nem mutatnak ilyen optimista képet.

Az egyik piacfigyelő csoport szerint a német adókon márciusban bemutatott műsor jelentős negatív hatással volt a cápaharcsa eladására főleg Németországban és Hollandiában. A fogyasztók nagy része hiszi azt ezekben az országokban, hogy ezek a halak tele vannak veszélyes mesterséges anyagokkal, hiába cáfolta és dokumentumokkal igazolta az ellenkezőjét a vietnámi kormány. Emellett még hozzá jött az is, hogy a Természetvédelmi Világalap (WWF) felvette a vörös listájára a halat, amely szerint azt javasolják, hogy egy más fajt válasszanak helyette. A WWF nem az egyetlen szervezet, amely kifogásolta a cápaharcsát. Az amerikai Men’s Health magazin is közzétett egy listát arról, hogy mit nem javasolnak vásárolni, és a pangasius a lista élmezőnyében helyezkedett el. Persze a magazint nem túl sok halfogyasztó olvassa, de az egyre gyakoribb negatív reklám összeadódva már jelentős hatással tud lenni a piacra.

A romló összképhez most pedig az is hozzájön, hogy az eddigi kevesebb mint 3 dolláros kilónkénti ára idén év végére már 4 dollár körülire emelkedik. Habár még így sem túl drága, összehasonlítva a közönséges vagy a foltos tőkehallal, de ez akkor is azt jelenti, hogy már nem a pangasius a legolcsóbb fehérhúsú hal a piacon.

Több kereskedelmi lánc tulajdonosa számolt be arról, hogy a cápaharcsa forgalmazása 20-30%-al esett vissza a tavalyi évhez képest. Jól mutatja az a helyzet is, hogy a haltenyésztő farmok jelenleg teljes kapacitáson dolgoznak, de a feldolgozó üzemek csak körülbelül 70%-os vagy akár még annál is alacsonyabb szinten, és több munkást is elküldtek csökkentett fizetéssel. A Tien Giangban levő Voung  Chau Au halfeldolgozó üzem eddig naponta 150-200 tonna pangasiust dolgozott fel, de ebben a hónapban ez a szám már csak 100 körülire tehető. „Vannak olyan üzemek is, amelyek teljesen leálltak, és vannak, amelyek 50%-os kapacitáson dolgoznak.” – meséli Nguyen Van Ky, az Agifish An Giang, vagyis az egyik legnagyobb cápaharcsa feldolgozó vállalat igazgatója.

Míg két évvel ezelőtt 1,2 millió tonna pangasiust „állított elő” Vietnám egy év alatt, idén ez a szám nagyjából 800 millióra tehető.           A tenyésztési támogatási időszakban a takarmányárak az egekbe szöktek, emiatt a halak nevelése is költségesebbé vált.

Milyen jövő várható ennek a halnak?

Vannak olyan haltenyésztők, akik tervezik, hogy a tilápiára váltanak át. Egyesek új piacokat keresnek, jelenleg Közép- és Dél- Amerika a célpont, de ezek nem akkora jelentőségűek, hogy az EU-s piacról kiesett hiányt pótolni tudják, másrészt az Egyesült Államokkal kellene versenyre kelniük, ami szintén nagy kihívás.

A pangasius tenyésztőknek jelenleg pénzre van szükségük, hogy fenn tudják tartani a gazdaságukat, ezért az importőröknek több pénzt kell fizetniük érte. Persze az importőr is jól akar járni, ezért ezt az árat a fogyasztókkal akarja megfizettetni, de a fogyasztó nem biztos, hogy hajlandó lesz magasabb árat fizetni egy olyan halért, amiről nincs meggyőződve, hogy megbízható és egészséges. Így akár csak napok kérdése, hogy mikor omlik össze az egész piaca.

Korábbi írásom a témában:
Összeomlik a pangasius piac?

Szólj hozzá

wwf összeomlás vietnam pangasius vörös lista