2011. dec 04.

Mit hoz az új uniós halászati alap?

írta: Toma001
Mit hoz az új uniós halászati alap?

Bemutatásra került a 2014 és 2020 közé eső halászati finanszírozási alap, amely az eddigi Európai Halászati Alapot fogja leváltani. Az új rendszer az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) nevet kapta. Maria Damanaki, az Európai Bizottság halászati és tengerügyi biztosa így nyilatkozott róla: Ez az új alap fokozza a gazdasági növekedést és munkahelyeket teremt az ágazatban. Ezentúl nem költünk pénzt nagy hajók építésére. Költségvetésünk ily módon történő »kizöldítése« kedvezni fog a kisüzemi halászatnak és az akvakultúrának.”

etha.png

Az új támogatási rendszer tervezett költségvetése 6,5 milliárd euró lesz a 2014 és 2020 közötti időszakra. Legfőbb célja, hogy olyan új munkahelyeket teremtsen a halászati ágazatban, amely fenntartható módon kezeli tengereink halállományait, és megszűnjön végre a túlhalászat gyakorlata. Az új Közös Halászati Politika arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a halászok és a kutatók közötti partnerség megszülessen. Ugyanis a halállományokra, és a tengereink állapotára vonatkozó adatokat csak közösen összedolgozva tudják pontosan begyűjteni. Az ETHA ezért forrást fog biztosítani a nyomon követésre, az adatgyűjtésre, és az ellenőrzésekre is. 

Az ETHA ezen kívül arra is törekedni fog, hogy egyszerűbben legyen hozzáférhető, ezért az irányadó szabályait összehangolják más uniós alapok irányadó szabályaival.

Az alábbi linken részletesen lehet olvasni az ETHA-ról:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1495&format=HTML&aged=0&language=HU&guiLanguage=en

Szólj hozzá

eu támogatás etha