2011. nov 30.

Egy lebontott gát kedvező hatása

írta: Toma001
Egy lebontott gát kedvező hatása

Mi történik a betontörmelékekkel, miután lebontanak egy gátat? A legtöbb esetben elszállítják valahova, de most láthatjuk, hogy mennyivel jobb megoldás, ha egyszerűen csak a vízbe szórjuk egy vízágyú segítségével.

simkins_chester_reef_construction.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A múlt évben az államokbeli Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) és az American Rivers nevű társaság egy közös project keretében lebontották a Simkins gátat, amely több mint 22 mérföldnyi területet vett el a vándorló halaktól. Míg a gát eltávolítása a vándorló halaknak nyújt újra lehetőséget az új területek eléréshez, addig a vízbe szórt betontörmelék egy új élőhelyet alakított ki az osztrigák számára a Chesapeake-öbölben. Dupla haszon!

A Chesapeake-öböl az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb kiterjedésű torkolatvidéke. Maryland és Virginia államok között helyezkedik el az Atlanti-óceán partvidékén. Vízgyűjtő területe 166 534 négyzetkilométer, és hat államban -New York, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia és Nyugat-Virginia – fekszik. Az öbölbe több, mint 150 folyó és patak torkollik.

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont anyagi támogatásával a Chesapeake-öböl Alapítvány végeztette a munkát, melynél a betontörmelékeket egyszerűen csak a Chester folyó torkolatába „lőtték”. A beton nagyjából 2 hektárnyi zátonyt hozott létre az osztrigák számára.

„Mikor az emberek hallottak arról, hogy mily módon bontják le a gátat, mindenki azt mondta, hogy ez micsoda szennyezés. Pedig ez az egyik legjobb módja az újrahasznosításnak.” – mesélte Stephanie Westby, a NOAA osztriga helyreállítási programjának vezetője. „ Ez a Patapsco folyó halainak is kedvező, és az öbölben élő halak is jól járnak.”

Az alapítvány a közeljövőben 4 millió fiatal osztrigát tervez telepíteni az új zátonyra. A zátony emellett a fiatal halegyedeknek is kedvező „lakhelyként” funkcionál. Az osztrigaállománynak a 99%-a eltűnt az utóbbi évtizedekben a Chesapeake-öbölből a szennyezések, túlhalászat, és más egyéb emberi hatásoknak köszönhetően. A zátony létrejötte esélyt adhat az állomány helyreállításának, sőt emellett segítségül szolgál a víz szennyezéseinek megszűrésében is.

Szólj hozzá

usa osztriga gát