2011. nov 29.

Mennyivel magasabbak a kiosztott kvóták, mint a tudományos javaslatok?

írta: Toma001
Mennyivel magasabbak a kiosztott kvóták, mint a tudományos javaslatok?

Az EU halászati minisztereit gyakran vádolják azzal, hogy figyelmen kívül hagyják a kutatók javaslatait a halászati kvóták kiosztásánál. A legújabb tanulmány megmutatja, hogy pontosan mennyivel is múlja felül az EU-s döntés a javaslatokat.

fisheries ministers.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kutatók egy csoportja 1987 és 2011 közötti periódusban vizsgálta az EU halászati miniszterek által kiosztott teljes kifogható mennyiségi (TACs) szabályozásokat. A vizsgálat során megállapították, hogy a döntések 68%-ánál magasabb kvótákat határoztak meg, mint amit a kutatók ajánlottak. Átlagban 33%-al növelték a kvótákat, mint ami ajánlott volt. Az adatok 11 legfontosabb halászati halfaj 44 állományára terjedt ki.

Egyes állományoknál több mint 100%-al is növelték a kifogható mennyiségeket. Talán az egyik rekorder a Portugália, Spanyolország és a Vizcayai-öböl területéhez tartozó halászati zóna, ahol 1993-ban a hekkhalra 1100%-os kvótaemelést rendeltek el a tudományos ajánláshoz képest.

Minden évben a Nemzetközi Tengerkutatási Tanács javaslatokat küld az Európai Bizottságnak. A Bizottság a javaslatot az Európai Tanács halászati minisztereihez küldi, akik meghozzák aztán a döntést a teljes kifogható mennyiségről.

John Gurmer, a brit halászati miniszter így nyilatkozott erről: „Ha te egy halászati miniszter vagy, akkor a vita során nem halakról vitatkozol, hanem halászokról. Te a halászok képviselője vagy.”

Szólj hozzá

bizottság kvóta tac