2011. nov 25.

Nyomon követés egyik példája

írta: Toma001
Nyomon követés egyik példája

Ha a Hungry Mother Étteremben vacsorázol Cambridge-ben, a legtöbb asztalnál a „Helyi fogás” nevű menüvel találkozol. Ez a fogás egy cilinderhal póréhagymával, kelkáposztával, burgonyával, és beurre blanc szósszal. A menühöz emellé egy kód is jár, ami segítéségével nyomon tudod követni a feltálalt hal eredetét, le tudod ellenőrizni, hogy mikor fogták, ki fogta és melyik halászhajó hozta partra.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barry Maiden, a Hungry Mother tulajdonosa és szakácsa úgy döntött, hogy részt vesz a tavaly kezdődött „Nyom és bizalom” elnevezésű programban. A program a halászokat (legfőképp Rhode Islandről) köti össze a new england-i éttermekkel a célból, hogy a vendégek egy komplett sztorit is kapjanak a felszolgált halról. Emellett ez egy garancia számukra, hogy a felkínált hal friss és jó minőségű.

A vendég megnézi a kinyomtatott kódot, belép vele a „Nyom és bizalom” honlapjára, és láthatja, hogy az általa fogyasztott cilinderhalat (Stenotomus chrysops) Steve Arnold fogta szeptember 22-én a Block-sziget közelében. 85 fontnyi halat adott el a Hungry Mother Étteremnek, a Tasting Wine Bar-nak, és a Foxboro-i bisztrónak.

Az elgondolás egy közös találkozón fogalmazódott meg a rhode island-i halászok és az étterem tulajdonosok között. „Volt pár munkám kis halászhajókat üzemeltető halászokkal New Englandben. Láttam már haladást a nyomon követhetőség felé. De a legtöbb egyfajta felülről irányított eljárás volt, vagyis a nagykereskedők tisztában akartak lenni azzal kapcsolatban, hogy honnan származik a vásárolt áru, és mikor lett fogva, de ez a nyomon követhetőség ezen a szinten megállt, és a fogyasztók már semmit nem tapasztaltak ebből.” –mesélte Mike Clayton, a „Nyom és bizalom” program egyik alapítója.

Szólj hozzá

cilinderhal nyomon követés