2011. nov 23.

Kalifornia és Szingapúr lépése a cápauszony leves száműzéséért

írta: Toma001
Kalifornia és Szingapúr lépése a cápauszony leves száműzéséért

A cápauszony lassan már talán kezd eltűnni a piacról, ehhez fontos lépés, hogy újabb két jelentős szereplő betiltja a forgalmazását.

            Az óriási szingapúri székhelyű vállalat, a Cold Storage Supermarket csatlakozott a World Wild Life Szingapúri Fenntartható Tengeri Termékek Csoportjához, és ígéretet téve, hogy befejezik a cápauszony és más cápát tartalmazó termékek forgalmazását mind a 42 üzletében országszerte.

            A kaliforniai kormányzó, Jerry Brown aláírta azt a törvényt, amely tiltja a cápauszony forgalmazását és birtoklását, deklarálva ezzel azt, hogy Kalifornia kulcsszerepet kíván játszani az óceánok védelmében.

sharkfinsoup1.jpg

            A cápauszony leves egy népszerű étel Kínában, leginkább különböző alkalmakkor tálalják fel, mint például az esküvők vagy a bankettek. A cápauszony főleg csak az állagát adja meg a levesnek, az íze többnyire más hozzávalókból származik. A jólét folyamatosan növekszik Kínában, ezáltal a cápauszony leves iránti kereslet is folyamatosan növekszik. Kaliforniában és Szingapúrban is nagy méretű kínai közösség él, az Egyesült Államokban egy tál leves ára nagyjából 100 dollárba kerül.

            Victor Chia, a Cold Storage Supermarket ügyvezető igazgatója nyilatkozta: „Kivesszük a részünket a környezet megóvásának érdekében. A csapatunk elkötelezett abban, hogy csak minőségi és fenntartható forrásból származó termékeket forgalmaz, ez a mi erőfeszítésünk abban, hogy fenntarthatóan gazdálkodjunk, és megóvjuk tengereinket.”

            A kaliforniai cápauszony-törvény azt is tartalmazza, hogy 2013 júliusáig szüntessék meg a jelenlegi készleteiket. Ez sajnos nem fog simán menni a nagy méretű kínai közösség jelenléte miatt. „ Úgy gondolom, hogy ez egy diszkrimináció a kínaiak ellen, ugyanis csak a kínaiak esznek cápauszony levest.”- nyilatkozta Pius Lee, a san francisco-i Chinatown Egyesület elnöke. „Csalódott vagyok, hogy a kormány nem vizsgálta a teljes területét az ügynek. Mi úgy hisszük, hogy nem igaz, hogy az uszony levágása után a cápa többi részét csak úgy visszadobják a tengerbe."

Szólj hozzá

szingapúr cápauszony