2011. nov 21.

Fejleszd fel, majd építsd le. Avagy hogyan nyúlták le az EU-s flottatámogatásokat.

írta: Toma001
Fejleszd fel, majd építsd le. Avagy hogyan nyúlták le az EU-s flottatámogatásokat.

Az EU-s flották túlzott mérete az egyik fő okozója a túlhalászatnak. Az Európai Bizottság szerint a flották nagyjából 2-szer 3-szor nagyobbak, mint amennyi halat egyáltalán lehet fogni. Röviden fogalmazva a halfogó képességünk sokkal nagyobb, mint amennyi hal elérhető.

Maltese-boats-scrapped3-300x225.jpg

2004-ben az EU befejezte a halászhajó építési támogatásokat, de sajnos több EU-s pályázati pénz megy még mindig arra, hogy a hajókat fejlesszék. 1994 és 2006 között 860 hajó részesült modernizációs támogatásban, amiket azt követően leépítettek vagy eladták egy harmadik országnak. Ezeknek a támogatásoknak nagyjából a felét Spanyolország (326) és Franciaország (120) használta fel. Gyakran nagyon rövid idő telt el a modernizálás és a leépítés között. 32 hajó esetén kevesebb mint 1 év telt el a két támogatás felvétele között.

Talán a rekorder a Mikel Deuna Primero nevű spanyol hajó, amelynél 17 nap telt el a modernizálásra vonatkozó támogatás és a hajóleépítési támogatás felvétele között. Az olasz Mamma Assunta nevű hajó 2001-ben 20ezer eurót kapott fejlesztésre, majd 2 évvel később 70ezret a leépítésére.

Az Európai Unió eddig körülbelül 15millió eurót költött hajófejlesztési támogatásra. És nagyjából 150millió eurót ugyanezen hajók leépítésére. Az alábbi linken megtekinthető a teljes lista, hogy mely hajók mennyit vettek fel, és mennyi idő telt el a 2 támogatás felvétele között:

 https://spreadsheets.google.com/pub?key=0At9hEvGB0JsUdEtkOGZqcXBHakNfWkZTTUF1bUVHZVE&output=html

A nemrég bemutatott Közös Halászati Politika reformjának tervezete szerint a jövőben megszüntetik a hajóleépítési támogatásokat, pont a fent bemutatott gyakorlat miatt, és azért, mert sokszor a halászok a felvett támogatás töredékéből bontják le hajóikat, és a megmaradt pénzből még nagyobb hajót vásárolnak.

 

Szólj hozzá

támogatás flotta