2011. nov 20.

Isztambuli tonhalvédelmi találkozó egyes eredményei

írta: Toma001
Isztambuli tonhalvédelmi találkozó egyes eredményei

Az Atlanti Tonhal Védelmére Létrehozott Nemzetközi Bizottság (ICCAT) legutóbbi isztambuli találkozóján sok fontos rendelkezés lett elfogadva, amely hozzájárulhat egyes fenyegetett fajok védelmének érdekében, mint például a kékúszójú tonhal és a selyemcápa, de sajnos sok sürgető ügy nem teljesült. Az ICCAT egy nemzetközi szervezet, amely a Föld óceánjainak majdnem egynegyedén folytat tonhalvédelmi intézkedéseket.

iccat.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó hír a kékúszójú tonhal számára: ICCAT tagok egyetértettek abban, hogy egy elektronikus kékúszójú tonhal fogás dokumentációt (eBCD) kell létrehozni az eddigi papír alapú megoldás helyett, hogy nyomon lehessen követni, hogy honnan kerülnek a piacra a kifogott értékes halak. A jelenlegi papír alapú szisztéma rengeteg csalást és félretájékoztatást tartalmaz. Ezzel próbálják elsumákolni azokat a mennyiségeket, amelyekkel bőven túllépik a megengedett kifogási kvótákat. A Pew Environment Group környezetvédelmi szervezet egyik jelentése szerint körülbelül 140%-al több tonhal kerül a piacra, mint amennyit a kvóták engedélyeznek. A szervezet bízik abban, hogy a digitális nyomon követés segíthet csökkenteni az illegális piaci értékesítést.

Csökkenteni az illegális halászatot: az ICCAT találkozó résztvevői elfogadták azt a tervezetet, hogy a 12 méternél nagyobb hajók illegális tevékenységét is jegyzékbe vegyék. Korábban ez csak a 20 méternél nagyobb hajókra vonatkozott. Az utóbbi időben ugyanis több olyan 12 és 20 méter közötti halászhajót füleltek le, amely illegális vonóhálót használt.

Vegyes hírek a cápák számára: A halászati testület a világ egyik legveszélyeztetettebb cápafaja megóvására tett garanciát. Minden nem kívánt mellékfogásként zsákmányul esett selyemcápát (Carcharhinus falciformis) vissza kell dobni a tengerbe. Emellett csökkenteni kívánják a szándékos zsákmányul ejtését is, gyakori célpontja a cápauszony kereskedőknek. Sajnos a heringcápa védelme érdekében nem született döntés a találkozón. Egyes tudományos vélekedések szerint a heringcápa populációja annyira megcsappant, hogy 100 évre is szükség lenne ahhoz, hogy helyre álljon az állományai. Emellett az olyan eszközökről sem esett szó, amelyek hasznosak lennének a célból, hogy kevesebb cápa essen szándékolatlanul áldozatul.

Más tonhalfajták védelme: a bizottság egyetértett abban, hogy a halcsalogató eszközöket (FADs – Fish Aggregating Devices) csak egy szűk területen lehessen használni. A halcsalogató eszköz úgy működik, hogy bójákat úsztatnak a víz felszínen, ami odacsalogatja a tonhalakat. Ezután egy erszényes kerítőháló segítségével körbekerítik az összegyűlt halakat, és kiemelik őket a vízből. Sajnos nagyon sok más faj is áldozatul esik ennek a technológiának. A tagok úgy döntöttek, hogy csak a Guineai-öbölben engedélyezzék 2 hónapos időszakban szabályozott fogási korlátozással a sárgaúszójú és a nagy szemű tonhal tekintetében.

 

Szólj hozzá

tonhal ICCAT FAD