2011. nov 04.

Sea Shepherd hírek már magyarul is

írta: Toma001
Sea Shepherd hírek már magyarul is

34 éve kezdődött hogy Paul Watson elhagyva a Greenpeace hajó fedélzetét megalapította a Sea Shepherd nemzetközi tengervédelmi szervezetet. Paul úgy érezte, hogy a Greenpeace nem lép fel kellően a bálnavadászok ellen, szerinte kissé radikálisabb eszközökhöz kell folyamodni a tengeri emlősök védelmének érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt több mint három évtizedben kellő bosszússágot okoztak főleg a japán bálnavadászoknak. A kereskedelmi bálnavadászat ugyanis világszerte tilos, bálnákat csak  kutatási célokra engedélyezett fogni. A japán flották évente 6-700 bálnát zsákmányolnak "kutatási célokra". Pár éve a Greenpeace két aktivistája leleplezett egy raktárat, ahol konzervdobozokba csomagolt bálnahúst találtak. Bizonyítékként bevitték ezeket a rendőrségre, de a végén ők kerültek börtönbe a konzervek ellopása miatt. Paul és lelkes csapata a világ minden táját üldözi a bálnavadászokat, és "figyelmezteti" őket, hogy álljanak le az illegális tevékenységgel.

Emellett más tengervédelmi akciókban is részt vesznek. Külön érdekessége a szervezetnek, hogy elnökségi tag az az Anthony Kiedis, aki a Red Hot Chilli Peppers frontembere. A Sea shepherd csapata hű segítői Rick O'barry-nek is, akinek történetét a The cove című filmben megismerhetitek. Rick egy kis japán halászfalu döbbenetes delfinmészárlásait leplezte le. Itt a blogomon írtam róla már egy rövid ajánlót:
halaszat.blog.hu/2011/10/02/filmajanlo_the_cove

 

 

 

 

 

 

 

 

Legénységük annyira nem riad vissza semmitől sem, hogy például a líbiai zavargások idején volt bátorságuk arra, hogy Líbia vizein elvágják egy illegális tonhal halászflotta hálóit. Felveszik a harcot a namíbiai fókagyilkosok, vagy az illegális cápavadászok ellen is. Jelenleg 3 csúcsmodern hajóval rendelkeznek: Gojira, Bob Barker, és a Steve Irwin. Van saját helikopterük az egyik hajó fedélzetén, hi-tech gumicsónakjaik, a legmodernebb technikákat sorakoztatják fel akciójuk során. Küldetésük nem veszélytelen, tavaly az egyik kis felderítőhajójukon, az Ady gil-en az egyik bálnavadászhajó egyszerűen csak átgázolt, kettétörve ezzel a hajótestet (www.youtube.com/watch). Akcióikat civilek támogatásával fedezik, a honlapjukon keresztül több különböző módon történő támogatási forma is megtalálható. A legénység nagy része önkéntesekből áll, aki érez kellő elszántságot, és bátorságot, hogy felvegye a kesztyűt a tenger gyilkosai ellen, az bátran jelentkezzen a honlapon keresztül , és hátha a válogatás után a fedélzetről követheti az eseményeket.

Küldetéseikről egy már 4 évadot is megjárt sorozat is beszámol. Az Animal planet Whale wars című sorozata Paul csapatának küzdelmeit mutatja be.

Szerencsére nem olyan rég elindult egy magyar nyelvű oldal is, ahol már magyarul is olvashatsz arról, hogy éppen hol jár a flotta, és hogyan állnak a küldetéseik. Végre kis hazánkban is többen megismerhetik e szervezet tevékenységét, és talán sokak számára felhívja a figyelmet arra, hogy milyen kegyetlen mészárlások folynak tengereinken és óceánjainkon. És akár itthon is akadnak olyanok majd, akik érezve a helyzet fontosságát, kisebb adományokkal segítik majd a Sea Shepherd munkáját.
seashepherd.hu/
 

Szólj hozzá

bálna sea shepherd