2011. nov 02.

Várható újdonságok a Közös Halászati Politika reformjában

írta: Toma001
Várható újdonságok a Közös Halászati Politika reformjában

Maria Damanaki, az Európai Bizottság tengerügyi és halászatért felelős biztosa a napokban ismertette javaslatait a Közös Halászati Politika (KHP) reformjával kapcsolatban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyre bizonyosabbnak tűnik, hogy a Közös Halászati Politika jövőre esedékes reformja tartalmazni fogja a visszadobás betiltását. Ez egy nagyon fontos lépés, ugyanis a kvótaszabályozások miatt a halászok kénytelenek válogatni a fogásaik között, és csak a magasabb értékű példányokat szállítják partra. A nem kívánt fogásként zsákmányul esett halakat egyszerűen csak visszadobják a tengerbe, de sajnos nagy részük elpusztul a folyamat során. Egyes elemzések szerint ez a mennyiség akár a teljes kifogott mennyiség kétharmadát is elérheti. Csak az Északi-tengeren nagyjából 1 millió tonnányi halat dobnak vissza minden évben. Az új javaslat szerint néhány kivételtől eltekintve (olyan fajok, amelyek általában túlélik a hálóba gabalyodást, és a fedélzetre juttatást, pl. a kistestű cápák) minden halat a partra kell szállítani.

A legtöbb halász nem örül ennek a döntésnek, ugyanis így több gyengébb minőségű, és csak alacsonyabb áron értékesíthető példányokat is kénytelenek árusítani, így a teljes kifogható mennyiséget szabályozó kvótáik kevesebb értékkel telnek meg. Maria Damanaki, az Európai Unió tengerügy és halászatért felelős biztosa azt nyilatkozta a napokban, hogy szeretnék a halászokat kompenzálni az emiatt kiesett bevételek miatt. A piacon nem, vagy csak nyomott áron értékesíthető fogások pedig karitatív célokat szolgálnának, vagyis a szegényeknek, a szegényekkel foglalkozó szervezeteknek adományoznák. Az étkezésre nem alkalmas halakat pedig haleledelnek dolgoznák fel, amit aztán a haltenyésztő telepeken hasznosítanának.

Maria Damanaki másik javaslata, hogy megszüntetné a halászhajó leépítések támogatását. 2007-től nagyjából 1 milliárd eurót fizettek ki eddig a halászoknak a hajók leszerelésének támogatása kapcsán. A halászati flották viszont csak nagyjából 3%-al csökkentek évente, ugyanis sok halász az így kapott pénzt egy nagyobb hajó befektetésére költötték. 

 

Az Európai Bizottság nagyjából 6,7 milliárd eurós költségvetést tervez a halászati politikára a következő 7 évre, amely segítené a halászokat kivonulni az iparból, és segítene abban is, hogy új megélhetési forrás után nézzenek, mint például a hulladékhalászat, amit már egy korábbi írásomban is említettem:
halaszat.blog.hu/2011/08/20/hulladekhalaszat

A költségvetés keretében a jövőben a hűtőtárolók építését is támogatni fogják, ugyanis ez is egy fontos lépés a pazarlás csökkentésében.

Damanaki javaslatai jelenleg az Európai Parlament és az Európai Tanács megvitatása alatt állnak, és ha a tagállamok is beleegyeznek, akkor a következő év végén el is fogadhatják.

Kicsit elgondolkodtató a Bizottság ezen álláspontja, hogy a szegényeknek adják a fogás egy részét, ugyanis több nyugat-afrikai országgal kötött megállapodás keretében pont, hogy az ottani szegény lakosságtól veszik el a halat.
greenpeace.blog.hu/2011/05/21/a_lopott_hal
 

Szólj hozzá

cfp visszadobás damanaki