2011. okt 21.

Melyik tonhalkonzervet válasszam?

írta: Toma001
Melyik tonhalkonzervet válasszam?

A Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapjára felkerült egy nagyon hasznos összeállítás. Az egyesület felkutatta a hazai polcokon megtalálható tonhalkonzerveket, és vizsgálat alá is vette őket. A cél az volt, hogy megtudjuk, mennyire adnak tájékoztatást az egyes termékek a dobozt tartalmazó halak fajtájával, halászati módjával, fogási területükkel kapcsolatban.

Magyarországon egyelőre a legtöbb ember csak az árát nézi a tonhalterméknek, bár ez főleg betudható annak is, hogy nem jutnak az emberek megfelelő tájékoztatáshoz azzal kapcsolatban, hogy mondjuk miért érdemesebb a csíkoshasú tonhalat tartalmazó terméket vásárolni, mint a  sárgaúszójú tonhalat. Igen, több tonhal fajta is él Földünk óceánjaiban és tengereiben, és nem minden faj örvend kitűnő állapotú állománynak. Egyes területeken pedig a halászati módszerek olyanok, hogy nem csak a tonhal fennmaradását veszélyeztetik, hanem nem kívánt mellékfogásként más fajok is áldozatul esnek.

Ehhez a legfontosabb lenne, hogy a vásárló tudja, hogy mit kell nézni egy terméken, és a forgalmazó is adjon erről megfelelő tájékoztatást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete megkönnyítette a dolgunkat, egy hasznos értékelő táblázat segítségével megmutatja nekünk, hogy melyiket érdemes választani.

www.tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-tonhalkonzervek

Szólj hozzá

konzerv tonhal tudatos