2011. okt 11.

10szeres kvóta-emelés javaslat a kék puha tőkehal kapcsán

írta: Toma001
10szeres kvóta-emelés javaslat a kék puha tőkehal kapcsán

Norvégia halászati vezetői üdvözlik a közel 10szeres kvóta-emelést a kék puha tőkehalat (Micromesistius poutassou) illetően a következő évre. Az International Council for the Exploration of the Sea (ICES)  javaslata sok mindenkit meglepett. Az idei 40100 tonna helyett a következő évre 391000 tonna kifogását javasolják. Az egész elvileg egy szakértői kutatáson alapul.
    Tore Roald Suresnes a Norvég Halászhajó Tulajdonosok Egyesületének elnöke meg van elégedve a kifogható mennyiséggel, és hozzáteszi, hogy szükség volt a sok kutatásra. Elmondása szerint nehéz volt alkalmazkodnia az iparnak az elmúlt 4 év ingázó kvótáival.


    A kék puha tőkehal egy széles körben elterjedt tőkehal faj, amely főleg az Atlanti-óceán északi területén fordul elő. Jelentős mértékű halászata csak a 70es években kezdődött meg. Leggyakrabban a haltenyésztésben használják haltáplálék gyanánt, de manapság már fontos élelmezési hal Kelet-Európában és Oroszországban is. Norvégia, Izland, és a Feröer-szigetek a legfőbb kék puha tőkehal halászok. 
 

Szólj hozzá

norvégia kék puha tőkehal ices