2011. okt 10.

McDonald’s mentőakciója: Változás vagy zöldrefestés?

írta: Toma001
McDonald’s mentőakciója: Változás vagy zöldrefestés?

Gondolj a környezetbarát ismerőseidre. Biztos van olyan közülük, akik bio vagy fairtrade élelmiszereket vásárolnak. El tudnád őket képzelni egy McDonald’s-ban?
Európa, és különösképp az Egyesült Királyság olyan hely, ahol jól hangzik üzleti szempontból egy termékről, hogy zöld. Több szervezet és híres szakács is indított el kampányokat a fenntartható forrásból származó élelmiszerek iránti fontosság növelésére. A legutóbb egy gyorséttermi nagyóriás, a Mcdonald’s ült le velük tárgyalni.


2011 októberétől minden Fillet-O-Fish szendvics a Marine Stewardship Council (MSC) jelölésével lesz ellátva. Az MSC egy brit ellenőrző szervezet, amely az által jelöli a különböző haltermékeket, hogy fenntartható forrásból származnak-e. Nagyjából 100 millió halból készült szendvicset forgalmaznak Angliában, amely jelentős mennyiség ahhoz, hogy kockázatos legyen az óceánok élővilágára nézve. És most már mindegyik doboza el van látva egy jelzéssel, ami hasonló információkkal szolgál nekünk, mint a fair-trade jelzésű kávé, vagy a marhahús, amely olyan forrásból származik, ami nem veszélyezteti az esőerdőket.
A Mcdonalds elképzelése még ezen is túlszárnyal: Vezető cég akar lenni a szektorban, és az őket ellátó vállalatokra is hatással akar lenni, hogy az egész folyamat egy pozitív változáson essen át. Jól hangzó szavak ezek, pedig egyes környezetvédő és óceánvédelmi szervezet szerint ez akár fordítva is elsülhet. Eric Schlosser könyve a Fast Food Nation (Megetetett társadalom), és Morgan Spurlock filmje, a Super Size Me nem azt a képet mutatja, hogy a gyorskaja ipar mennyire törődne ezekkel a kérdésekkel.
Cat Dorey a Greenpeace halászati szakértője üdvözli a Mcdonald’s terveit, habár arra figyelmeztet, hogy van pár hiányosság az MSC rendszerében. A jelölést az alapján osztják, hogy az adott halászati területen az adott halfaj állománya milyen állapotnak örvend, de nem veszik figyelembe, hogy a halászati módszer mennyire káros a környezetre. Olyan termékek is megkapják az MSC jelölését, ahol tengerfenéki vontatóhálót használnak, ami rendkívül káros a tenger fenekén található élővilágra.
4 különböző helyről származó halból készítik a Fillet-O-Fish szendvicset:
- Közönséges tőkehal a Barrents-tengerből
- Közönséges tőkehal a Balti-tengerből
- Sávos tőkehal Alaszkából
- Kék gránátoshal Új-Zélandról

Ms. Dorey nyilatkozta: „Rengeteg olyan hal kerül piacra, amely illegális fogásból származik, és a vásárlóknak sajnos erről fogalmuk sincsen. Tehát amit a Mcdonald’s elkezdett, az egy jó dolog. „
Szóval félre kéne tenni a szkepticizmust, és örülni a Meki ezen tervének? Az biztos, hogy ez az óriásvállalat jelentős hatással van a környezetre. Joanna Trigg, a Mcdonald’s szóvivője ezt úgy fogalmazta meg: „A mi hangunk hallatszik. Fogyasztók milliónyihoz jut el üzenetünk, és szeretnénk ezt arra használni, hogy tényleg képesek legyünk változtatni a rendszeren… Nagyon örülünk annak, hogy előállítási folyamataink során megvédjük a halállományokat, és megfizethetővé tesszük termékeinket egész Európa-szerte.” Eben Harrel újságíró szerint ez a lépés inkább a jó üzlet reményében tevődött, és kevésbé a hirtelen jött „zöld fordulat” miatt.”
    A Marine Stewardship Council állítja, hogy a jelölési rendszerük működik. Segít abban, hogy egyes állományok teljesen összeomoljanak, vagy bizonyos területek teljesen meddővé váljanak. Kate Wilcox, az MSC szóvivője szerint az általuk kidolgozott rendszer kedvező az iparnak és a környezetnek is egyaránt. Az MSC jel megszerzése esetén 5 év után egy újbóli becslésen kell átesnie a halászatnak.  Szakértők szerint jelentős hatása lehet annak, ha a nagyvállalatok a fenntartható élelmiszer-előállítás irányába mennek el.
    A Mcdonald’s halburgereinek kék jelölését egyelőre még csak Európában használják, de a fogyasztók már várják, hogy az Egyesült Államokban is megjelenjen.

forrás: BBC
 

Szólj hozzá

mcdonalds msc