2011. sze 27.

Az Oceana szerint jelentős fogáscsökkentésre lenne szükség a Balti-tengeren

írta: Toma001
Az Oceana szerint jelentős fogáscsökkentésre lenne szükség a Balti-tengeren

Az Oceana elnevezésű tengervédelmi szervezet szerint a Balti-tenger legtöbb halállománya rosszul van kezelve, többek között a tengeri pisztráng, a közönséges lepényhal, a sima rombuszhal, a nagy rombuszhal állománya.

2011. szeptember 15-én mutatta be az Európai Bizottság a 2012-es a Balti-tengeri halakra vonatkozó teljes kifogható mennyiségi javaslatát. Az Oceana sürgeti a Bizottságot és a tagállamokat, hogy azonnal állítsák meg a vörös listán szereplő és a fenyegetett fajok halászatát a Balti-tengeren. Emellett az olyan fajoknál, amelyeknél hiányosak a tudományos adatok, azoknál az elővigyázatossági megközelítés elvét kellene alkalmazni. Míg nagyjából 50 különböző halfajt halásznak a Balti-tengeren, addig a teljes kifogható mennyiség szabályozása csak 5 fajra vonatkozhat. A végső döntést a kvótákról a Halászati Tanács (a 27 tagállam minisztereiből álló tanács) fogja meghozni október 21-én. A Tanács, amelynek tanácskozásai zárt ülésen vannak megtartva, gyakran figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság és a tudományos javaslatokat.

Míg a heringre, sprotnira, tőkehalra, és sima lepényhalra létezik teljes kifogható mennyiség, addig a tengeri pisztrángra, a közönséges lepényhalra, a sima rombuszhalra, és a nagy rombuszhalra nincs ilyen javaslat.

„A Bizottságnak joga van alacsonyabb fogási szintet elrendelni, amely kulcsfontosságú az állományok helyreállítása céljából. Ez biztosíthat magasabb fogási mennyiséget, és nagyobb bevételt a jövőben a halászok számára.” – nyilatkozta Anna Schroeer, az Oceana Balti-Tengeri projectmenedzsere. „Csalódottak vagyunk, hogy az elővigyázatossági elv használata nem lett elfogadva, és sok állomány túl van halászva és veszélyeztetve főleg a hiányos felmérések miatt.”

Mivel a Balti-tenger keleti tőkehal állománya növekedni kezdett, ezért a Bizottság 15%-al megnövelte a kifogható kvótát. Pedig egyes halászati kutatók szerint 2 évre be kéne szüntetni a halászatát, hogy az állománya a „legnagyobb fenntartható hozam” szintje fölé lépjen. 10 éves távlatban sokkal nagyobb hozamot eredményezne. A nyugati állományok helyzete ennél rosszabb, amely csak nagyon lassan növekszik.

A sprotnit leginkább takarmányhalként használják, egyes állományai súlyosan túl vannak halászva, míg az idei heringivadék állomány történelmi alacsony szinten áll. A Bizottság javaslata szerint fogásukat 21-33%-al csökkenteni kell. Oceana támogatja ezt a javaslatot, de szerintük a Riga-öbölnél nagyobb csökkentésre lenne szükség a tudományos adatok szerint. A Balti-tenger nyugati heringállománya a történelem eddigi legalacsonyabb értékét mutatja, szóval a teljes kifogható mennyiség növelése magyarázatra szorul. Oceana üdvözli a Bizottság azon javaslatát, hogy a sima lepényhal fogását 25%-al csökkentsék.

Balti-tengeri lazac szerepel a vörös listán fenyegetett fajként, és egyes állományai súlyosan veszélyes helyzetben van. Sajnos nehéz megbecsülni a jelenlegi helyzetüket, mivel gyakori célpontja az illegális halászoknak, és horgászoknak is egyaránt. Míg a Bizottság 50%-os korlátozást javasol, addig az Oceana szerint teljesen le kéne állítani a halászatát.

Szólj hozzá

balti oceana vörös lista