2011. sze 16.

EU és az Egyesült Államok közös harca az illegális halászat ellen

írta: Toma001
EU és az Egyesült Államok közös harca az illegális halászat ellen

Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy egy kétoldalú egyezmény keretében közösen lépnek fel az illegális, be nem jelentett, szabályozatlan halászat ellen (IUU fishing).

Az egyezményt 2011 szeptember 7-én írta alá az Európai Unió részéről Maria Damanaki a Európai Bizottság tengerügyi és halászatért felelős biztosa, míg az USA részéről Dr. Jane Lubchenco, a Nemzetközi Éghajlati Adatközpont (NOAA) ügyintézője.

"Az illegális halászat bűncselekmény, és nekünk kötelességünk megtenni mindent, hogy küzdjünk ellene." - nyilatkozta Damanaki. "Közös erővel még jobban hatni tudunk rájuk, hogy hagyjanak fel az illegális tevékenységgel."

Egy sajtóközleményben Dr. Lubchenco az alábbit nyilatkozta: " Az illegális, be nem jelentett, és szabályozatlan halászat az egyik legfenyegetőbb veszély a halállományok fennmaradására és a tengeri világ sokszínűségére nézve. A nemzetközi együttműködés segíthet abban, hogy határozottabban lépjünk fel ellene."

Az unió és az USA az első és a harmadik legnagyobb tengeri termék importőr (Japán a második), és megállapodtak arról is, hogy az import termékeik nem származhatnak illegális fogásból.

Az EU szabályozása, az ún. IUU halászati elleni fellépés törvénye már 2010 január 1-jén hatályba lépett. Később az Európai Parlament megalkotott egy kezdeményezést, a Küzdelem az illegális halászat ellen nemzetközi szinten címmel.

Isabella Lövin, Európa Parlamenti képviselő nyilatkozta, hogy nagyon boldog, hogy az Európai Bizottság és az Egyesült Államok ilyen komolyan veszi az illegális halászat elleni fellépést: "Együtt kell működniük a piac legfontosabb szereplőinek. Véleményem szerint a következő lépés az lenne, hogy Japán is részt vegyen ebben az együttműködésben." - nyilatkozta Lövin.

 

Szólj hozzá

usa eu illegális