2011. aug 23.

Az invazív fajok milliárdos károkat okoznak Nagy-Britanniának.

írta: Toma001
Az invazív fajok milliárdos károkat okoznak Nagy-Britanniának.

A Környezetvédelmi Ügynökség (Environment Agency) közleményt adott ki a 10 olyan tájidegen állat- és növényfajról, amely a leginkább veszélyezteti Nagy-Britannia vizeit.

            Az invazív fajok becslések szerint 1,7 milliárd angol font kárt okoz a brit gazdaságnak. Károsítják a folyópartokat és az épületeket, növelik az árvizek kockázatát, kiszorítják és elpusztítják az őshonos fajokat. Rendkívül gyorsan terjednek, és bosszús napokat okoznak a halászoknak, horgászoknak.

            Az irtási, és helyreállításai költségek szintén milliós nagyságrendeket érnek el. Az elmúlt időszakban az EU egyik fontos programja az európai folyók és tavak ökológiai helyreállítása, amelyben szintén nagy kihívást jelentenek a tájidegen fajok.  A Környezetvédelmi Ügynökség évente 2millió angol fontot költ a vizsgálatokra. 2011-ben csatlakozott a kutatáshoz a Natural England nevű szervezet, mellyel közösen pályáztak egy 18milliós támogatásra a brit kormány Környezet-, Élelmiszer-, Vidékfejlesztési Ügyek Osztályánál.

            A brit folyók a legegészségesebbeknek számítottak 20 éven keresztül. Vidrák, lazacok, és más vadállatok elsőként tértek vissza az ipari forradalom óta.

            Trevor Rivals, a Környezetvédelmi Ügynökség egyik szakértője nyilatkozta: „A víz minősége már van olyan jó, mint az ipari forradalom előtt volt. De ha nem kezeljük az özönfajok problémáját, akkor sok őshonos fajt elveszthetünk, és az irtási költségek is egyre magasabbra rúgnak.

            Az ügynökség munkáját önkéntes csoportok is segítik, akik közreműködnek abban, hogy megakadályozzák az idegen fajok terjedését. A helyi lakosokat is megkértük abban, hogy nézzenek körül a kertjükben, és ha a saját csónakjukkal vagy kenujukkal a folyóhoz mennek, akkor előtte tisztítsák le, hogy így is megakadályozzák a terjedést.

         

   És a végére a top10 invazív lény:

1.      Kétpúpos bolharák (Dikerogammarus Villosus)

2.      Nagyvirágú ludwigia (ludwigia grandiflora)

3.      Nagy gázló (Hydrocotyle Ranunculoides)

4.      Amerikai jelzőrák (Pacifastacus leniusculus)

5.      Kínai razbóra (Pseudorasbora parva)

6.      Kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum)

7.      Japán keserűfű (Fallopia japonica)

8.      Bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera)

9.      Amerikai nyérc (Mustela vison)

10.  Közönséges süllőhínár (Myriophyllum aquaticum)

Az alábbi linken angol nyelven olvashattok egy rövid leírást a fentebb említett fajokról:

http://www.environment-agency.gov.uk/static/documents/Invasive_species_top_10_hit_list.pdf

Szólj hozzá

folyó britannia invazív