2011. aug 20.

Legyél tudatos halvásárló!

írta: Toma001
Legyél tudatos halvásárló!

A Tengervédelmi Társaság (Marine Conservation Society) honlapján egy rendkívül hasznos adatbázisra bukkantam. A szervezet több mint 100 Európában népszerű fogyasztási halról készített egy Good Fish Guide névre hallgató adatbázist, amelyben egy 5ös skálán értékelte a halakat (ahol az 1es a legjobb, és az 5ös a legrosszabb) azáltal, hogy állományuk milyen mértékben túlhalászott, halászatuk mennyire fenntartható módon zajlik. Így ha valaki felelős vásárló szeretne lenni, akkor ez alapján könnyen el tudja dönteni, hogy melyiket érdemes választani. Bár ha Magyarországon valaki igazán tudatos vevő akar lenni, akkor érdemes a hazai halakból választani, amelyekből szerintem ugyanolyan ízletes fogás készíthető, mint tengeri társaiból. De ha mégis egy kis tengeri filére fáj a fogunk, akkor érdemes előtte átmazsolázni a Good Fish Guide-ot.

Az alábbi weboldalon tudjátok megtekinteni az adatbázist:

http://www.goodfishguide.co.uk/search-results

Tudom, hogy nem mindenkinek van ideje/kedve végignyálazni az egész listát, ezért az alábbiakban kiválogattam nektek azokat a fajokat, amelyeket ajánlott kerülni, ha tudatos halfogyasztó szeretnél lenni.

Nagyszemű tonhal, angol név: Bigeye tuna, latin név: Thunnus obesus (4)

A nagyszemű tonhal lassabban fejlődik, mint a többi tonhalféle, ezért állományuk lassabban tud megújulni. Egészséges populációik már csak a Csendes-óceán keleti vizein találhatóak, az Atlanti-óceánban élőké már teljesen túl vannak halászva. Zsákmányolásukhoz gyakran használják az ún. halcsalogató rendszert, ami miatt rengeteg más akár veszélyeztetett faj is a hálók martalékául esik.

Helyette inkább:

- Albacore tuna (sajna nem találtam magyar nevet rá), Thunnus alalunga

- Aranymakrahal vagy dorádó, common dolphinfish, Coryphaena hippurus

- Csíkoshasú tonhal, Skipjack tuna,  Katsuwonus pelamis

- Sárgaúszójú tonhal, Yellowfin tuna, Thunnus albacares

Aranydurbincs, Gilthead bream, Sparus auratus (4)

Görögországban egy új iparágként jelent meg az aranydurbincs és más egyéb tengeri sügér és keszegfélék tenyésztése, amely rendkívüli sebességgel növekszik. Spanyolország, Franciaország, és Olaszország szintén jelentős üzemeltetője hasonló halfarmoknak. Elkerített tengeri területeken tenyésztik őket, amiket aztán vadon zsákmányolt halakkal etetnek. Igaz Magyarországon ritkán találkozni aranydurbinccsal a polcokon, de ha az előbb említett országokban jár az ember, érdemes ott az olyan termékeket választani, amin jelölve van, hogy organikus tenyésztésből származnak.

Helyette inkább:

- Vietnámi cápaharcsa, Pangasius hypophtalmus

Sima rombuszhal, Brill, Scophthalmus rhombus (4)

Mivel fenéklakó halfajta, így halászata során hatalmas kár keletkezik a tengerfenéken élő flórában és faunában. Ha elítéled ezt a fajta módszert, akkor kerüld el a hal vásárlását. Ha esetleg mégis fogyasztanál belőle, válaszd a 30cm-esnél nagyobb példányokat, mert azok már ivarérettek. A legideálisabbak a 35-45cm közöttiek, mert ezen példányok már valószínű szaporodtak is. A rossz osztályzat másik oka, hogy halászatuk hiányosan van menedzselve, nincsenek pontosan rögzítve a kifogott mennyiségek.

Helyette inkább:

-Lepényhal, Dab, Limanda limanda

- Érdes lepényhal, Flounder, Platichthys flesus

- Óriás laposhal, Atlantic halibut, Hippoglossus hippoglossus

- Érdes laposhal, Long rough dab, Hippoglossoides platessoides

- Közönséges nyelvhal, Sole, Solea solea

- Óriás rombuszhal, Turbot, Psetta maxima

- Sárgafarkú lepényhal, Yellowfin Sole, Limanda aspera

Atlanti tőkehal, Atlantic Cod, Gadus Morhua (4)

A jelentős piaci kereslet, és a szabályozások miatt a legtöbb állományuk jelentősen túl van halászva. Érdemes olyat választani, ami az Északi-sarki vizekről származik, ott a populációk még egészségesek, és halászatuk is fenntartható módon történik. Ha lehet, válasszunk olyan terméket, amelyen jelölve van, hogy zsinórral fogott (line-caught). Egyes termékeken a vízimadár-barát jelölés (Seabird-friendly) is megtalálható, érdemes ezeket választani.

helyette inkább:

- Alaszkai tőkehal, walleye pollock, Theragra chalcogramma

- Csendes-óceáni tőkehal, Pacific cod, Gadus macrocephalus

- Fekete tőkehal, Coley, Pollachius virens

- Foltos tőkehal, Haddock, Melanogrammus aeglefinus

- Hekkhal, Hake, Merluccius merluccius

- Patagóniai gránátoshal, Hoki v. Blue Grenadier, Macruronus magellanicus

- Sávos tőkehal, Pollack, Pollachius pollachius

- Francia tőkehal, Pouting, Trisopterus luscus

Angolna, Eel, Anguilla anguilla (5)

Az angolnát nem tudják tenyészteni, mint a legtöbb halat, csupán elfogják a fiatal egyedeket, és fogságban felhizlalják őket. Az európai angolna szerepel a Természetvédelmi Unió Vörös listáján a kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok között. Mivel ragadozó faj, így hizlalásához halhúsra és halolajra van szükség, amelyekről nem lehet biztosan tudni, hogy fenntartható forrásból származnak e vagy sem.

Óriás laposhal, Atlantic Halibut, Hippoglossus hippoglossus (tengeren zsákmányolt) (5)

A tengeri állományuk rendkívüli mértékben megcsappant, így csak azokat érdemes választani, amelyek haltenyésztésből származnak. Tenyésztésük gyors ütemben növekszik, így könnyen hozzájuthatunk hozzájuk.

Helyette inkább:

- ugyanazok, mint a sima rombuszhalnál

Grönlandi laposhal, Greenland halibut, Reinhardtius hippoglossoides (5)

Hosszú életű, lassan fejlődő halfaj. Védelmének legfőbb oka, hogy állományuk mérete ismeretlen, de bizonyos, hogy nagyon alacsony szinten van.

Helyette inkább:

- ugyanazok, mint a sima rombuszhalnál

Kispettyes macskacápa, Lesser spotted dogfish, Scyliorhinus canicula (5)

Szerencsére a macskacápa azon kevés cápafajok közé tartozik, amelyeknek állománya növekszik. De nem ajánlott a cápa fogyasztása, mivel szintén lassan fejlődő, és nagyon kevés utódot hoznak életük során, és gyakran kerülnek a halászok hálójába nem kívánt mellékfogásként.

Északi menyhal, Ling, Molva molva (4)

 Halászata során gyakran esnek zsákmányul olyan fajok, amelyeknek állományuk sérülékeny. Pontos létszámukat nem ismerjük, ez a faj sajnos még nem lett teljeskörűen kivizsgálva, így óvatosságból jobb, ha kerüljük a fogyasztását, mivel nem tudni, hogy mennyi maradt még élve belőlük.

helyette inkább:

- ugyanaz, mint az atlanti tőkehalnál

Marlin, Makaira spp. (5)

Állományuk mérete nem ismert, fogásának módszere rendkívül sok nem kívánt mellékfogással jár. Jobb ha kerüljük!

Helyette inkább:

- ugyanaz mint a nagyszemű tonhalnál

Európai horgászhal vagy atlanti ördöghal, Monkfish, anglerfish, Lophius piscatorius (4)

 Rá is jellemző, hogy kevés adat van az állományuk méretéről. Annyi bizonyos, hogy kerüljük azokat a halakat, amelyek az Ibériai-félsziget környékéről, az Északi-tengerről, Nyugat-Skócia vizeiről, vagy a Skaggerak és Kattegat szoros közötti vizekről származik. A 70cm-nél nagyobb példányok az ivarérettek, így érdemes csak ezeket választani.

helyette inkább

- Farkas sügér, Seabass, Dicentrarchus labrax

- Szürke morgóhal, Grey Gurnard, Eutrigla gurnardus

- Piros morgóhal, Red Gurnard, Aspitrigla cuculus

- Szt. Péter hala, John Dory, Zeus faber

- Vörösmárna, Red mullet, Mullus surmuletus

- Tilápia, Oreochromis niloticus

Sima lepényhal, Plaice, Pleuronectes platessa (4)

Ha mégis vásárolunk belőle, érdemes azokat választani, amelyek az Északi-tengerről vagy az Ír-tengerről származnak. Ezen a környéken még egészségesek az állományok, és a halászatuk is fenntartható módon zajlik. Kerülni kell azokat a termékeket, amelyek a Nyugati-csatornától, a Balti-tengerről, Kelta-tengerről, Nyugat- vagy Délnyugat Írországból érkezik.

Helyette inkább:

- ugyanaz mint a sima rombuszhalnál

Atlanti kékúszójú tonhal, Northern Bluefin Tuna, Thunnus Thynnus (5)

Ha túlhalászatról esik szó, akkor a legtöbb embernek a kékúszójú jut eszébe. Ez nem véletlen, állományuk több mint 90%-al csökkent az elmúlt 50 évben, és a növekvő igények miatt ez sajnos csak növekszik, ha csak nem sikerül végre veszélyeztetett fajjá nyilvánítani. Manapság már több mint 100ezer dollárt is elkérnek 1 példányáért. Mindenképp kerüljük a vásárlását ha még azt akarjuk, hogy ezek a állatok a jövőben is gazdagítsák az óceánjainkat.

Helyette inkább:

- ugyanaz mint a nagyszemű tonhalnál

Csendes-óceáni kékúszójú tonhal, Pacific bluefin tuna, Thunnus orientalis (5)

Hasonlóak mondhatóak el róla, mint az atlanti kékúszójú tonhalról. Sajnos már a fiatal egyedek sem ússzák meg a zsákmányolást, sőt a fogások 90%-a a 0-1 éves közötti példányokból állnak.

Helyette inkább:

- ugyanaz mint a nagyszemű tonhalnál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá