2011. aug 20.

Hulladékhalászat

írta: Toma001
Hulladékhalászat

Az Európai Unió legújabb terve az, hogy fizessen a halászoknak a műanyag hulladékok fogásáért. Ezzel egyrészt tisztábbá válnak a tengerek, másrészt a halászok extra jövedelemhez jutnak általa.

            Ez az ötlet leginkább azért született meg, mert a jövőbeli új Közös Halászati Politika tiltani fogja a visszadobást, így nagyon sok halásznak bevételkieséssel kell számolnia, vagy akár a munkájukat is elveszthetik. Mivel az új szabályozás szerint az eddig értéktelennek számított halat is a partra kell vinni, és forgalmazni, ami sokkal alacsonyabb profittal jár.

            Kissé őrültnek hangzik a javaslat, de ha megnézzük a tengereink tele vannak műanyag flakonokkal, zacskókkal, eldobott hálókkal, kötelekkel, és milliónyi apró törmelékkel. Egy kis adat a műanyag előállítással kapcsolatban: 2008-ban 260millió tonna műanyagot gyártottunk, amely a teljes olajfelhasználás 8%-át teszi ki. Habár a hulladék szándékosan történő tengerbe öntése be van tiltva 1998 óta, de sajnos nehéz betartatni a törvényt. A hulladékeltávolítás a brit partokon 77%-al nőtt 1994 és 2009 között köszönhetően a Tengervédelmi Társaság (Marine Conservation Society) támogatásának. Ezen felül lélegzetelállítóan sok szemét érkezik a folyókon keresztül a tengerekbe. Európában évente átlag 2000 műanyag tárgy kerül a partra kilométerenként. A legrosszabb helyzetben a Földközi-tenger van: itt ez a szám nagyjából 18000. Így már nem meglepő, hogy az Európai Bizottság miért vetemedik ilyen javaslatra. De sajnos a műanyagok fele a tenger mélyére süllyed, amit szinte lehetetlen megtisztítani. Tengeralattjáró pilóták még 1000 méternél mélyebben is találkoztak zacskókkal.

            A tengeri műanyaghulladékok nemcsak szemet szúró látvány, hanem nagyon károsak sok madár-,hal-,és teknősfajra is, akik tápláléknak látják a kisebb plasztikdarabokat. 20 sirályhojszából 19-nek a bélrendszere tele volt műanyaggal, azok közül, amelyeket a tengerpartokon találtak elpusztulva. A felnőtt madarak összegyűjtik a műanyag darabokat, és ezzel etetik a fiókáikat.

            A hulladékok nagy része sokfajta vegyi anyagot tartalmaz, pl. égésgátlókat, ami aztán a táplálékláncon keresztül a tányérunkra kerül vissza. Sokuk tartalmaz más toxikus vegyi anyagokat is.

            A Bizottság ezen javaslata kecsegtetőnek tűnik. Több kikötőben használnak már hasonló támogatási rendszert, pl. Skóciában, Hollandiában, és Dél-nyugat Anglia egyes kikötőiben, de az igazi áttörés végre az lesz, ha a teljes európai vizekre érvényes lesz! Sajnos a mikroszkopikus daraboktól nem tudunk ily módon megszabadulni, de ez is nagyon sokat segíthet azon, hogy a vizeink ne a plasztikoktól csillogjanak.

Szólj hozzá

bizottság támogatás műanyag