2011. aug 19.

Kié a makréla?

írta: Toma001
Kié a makréla?

Az Európai Unió augusztus elején felkérte Izlandot és a Feröer-szigeteket, hogy fejezze be az őrült mértékű makréla halászatot. Persze a felkérés célja az volt, hogy az EU is zsákmányolhassa az állományukat.

A világ minden táján a halállományok az összeomlás szélén állnak a rossz szabályozási politikájuk miatt. De sehol nem csinálják ezt olyan rosszul, mint az Európai Unióban. Tehát mikor az EU felkérte Izlandot, és a Feröer-szigeteket, hogy alkalmazniuk kéne a fenntartható, felelős, modern halászati módszereket, ez nagyjából úgy hangzik, mintha Attila, a hun vezér beszélne az emberi jogokról. :)

Az egész bonyodalom ott kezdődött, hogy az óceán melegedése miatt a makrélák az északi vizek felé vándoroltak. Sajnos a túlhalászat miatt ez az egyike az utolsó nagy makréla-állományoknak a térségben. Izland és a Feröer-szigetek még korábban egy kétoldalú megállapodást kötött Norvégiával, és az EU-val, amely a szigetek körüli vizek kvótamennyiségeiről szólnak. Miután a makrélák megérkeztek északra, a két szigetország azt javasolta Norvégiának és az EU-nak, hogy növeljék meg a kifogható kvótamennyiségeket. Persze ők ezt visszautasították. Ezután a szigetek felbontották a bilaterális megállapodást, és egyoldalú kezdeményezésként megnövelték a kvótát 150ezer tonnára. Ezzel az észak-atlanti makrélafogás majdnem 50%-al növekedett, ami bőven túlmutat a megújulási rátán. A tápláléklánc nagyon fontos eleme a makréla, rengeteg faj fennmaradása függ tőle.

Az Európai Unió és Norvégia álláspontja az, hogy Izland és a Feröer-szigetek ellopta az ő halaikat. Az észak-atlanti állományok úgymond mindenkié és senkié sem. Jelenleg az egymásra mutogatás megy. Egyik fél sem hajlandó addig csökkenteni a kvótát, amíg a másik meg nem teszi.

A tőkehal- és lepényhalfélék túlhalászata miatt rendkívül fontos lenne a makréla halászata az említett fajok helyett. Gyorsan szaporodnak, az állományok viszonylag rövid idő alatt képesek megújulni, közepes vízmélységben élnek, így halászatuk egyrészt kevesebb nem kívánt mellékfogással jár, másrészt nem okoz kárt a tengerfenékben.

Szólj hozzá

izland kvóta makréla