2011. aug 19.

Chile betiltja a cápauszony forgalmazást!

írta: Toma001
Chile betiltja a cápauszony forgalmazást!

A chilei elnök, Sebastian Pinera aláírta azt a kezdeményezést, hogy tiltsák be a cápák uszonyáért történő halászatát.

Az új szabályozás azt jelenti, hogy annak a halásznak, aki cápát zsákmányol, épségben ki kell vinnie a partra, és regisztrálás után köteles szabadon engedni. Ez az új törvény által Chile vezető országgá vált az óceáni veszélyeztetett fajok megőrzésében játszott szerepben.  Világszerte nagyjából 73 millió cápát fognak ki évente az uszonyáért, amelynek nagy részét Ázsiában értékesítik, ahol a híres-hírhedt cápauszony leves készül belőle. A cápának csak az uszonyát hasznosítják, mivel a cápahús nagy mennyiségben tartalmaz karbamidot, amely az állat halála után ammóniává alakul át.

            Emellett Pablo Galilea, a chilei halászati államtitkár ígéretet tett arra, hogy véget vetnek az olyan módszerek használatának, amelyek miatt eddig nagy mennyiségű cápa került a halászok hálójába nem kívánt mellékfogásként, miközben ők tonhalra vagy kardhalra vadásztak. Egy olyan alternatív módszert dolgoztak ki, amellyel csak a szándékozott halakat fogják ki, a cápa szabadon ki tud úszni belőle.

            Becslések szerint 53 cápafaj él a chilei vizekben. Az előbb említett módszerek segítenek abban, hogy ezek az állatok továbbra is gazdagítsák a vizeket. A tengeri állatfajok megőrzésére tett lépések itt nem állnak meg, a jövőben újabb fajokat terveznek védelem alá venni, és kijelölni védett területeket.

Februárban írtam egy cikket a cápavadászatról, és a cápauszony kereskedelméről, itt elolvashatjátok:

http://www.diverziti.hu/2998/a-capauszony-es-a-capaiszony

 

Szólj hozzá

chile cápa cápauszony