2011. aug 17.

Tiltsák be az atlanti kékúszójú tonhal kereskedelmét!

írta: Toma001
Tiltsák be az atlanti kékúszójú tonhal kereskedelmét!

A Biológiai Sokféleség Központ arra kéri az Egyesült Államok kormányát, hogy egy nemzetközi egyezmény keretében tiltsa be az atlanti kékúszójú tonhal határokon átnyúló kereskedelmét.

            A szervezet szerint a kékúszójút a Washingtoni Egyezmény (Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről, röviden CITES) I. Függelékébe kéne szerepeltetni.

            „Az illegális halászat az egyik fő okozója a tonhal populációk csökkenésének, amely aláássa a legtöbb kísérletet arra, hogy megvédjük a fajt a kipusztulástól. Egy példátlan nemzetközi összefogásra van szükség, hogy sikerrel lépjünk fel a túlhalászat ellen.” – nyilatkozta Catherine Kilduff, a központ egyik vezetője.

            Ha a kékúszójú tonhal a Washingtoni Egyezmény hatálya alá kerül, az végre elősegíti azt, hogy korlátozni tudják a kifogható mennyiségeket, ami az elmúlt 4 évtizedben nem nagyon sikerült.

            A központ szerint, ha sikerül megegyezni abban, hogy korlátozzák a fogást egy fenntartható szinten, akkor végre talán elkerülhető lesz az, hogy a kékúszójú a kihalás szélére kerüljön. A líbiai flották a Földközi-tengeren nagy mennyiségben zsákmányolják a tonhalat, az olasz kormánynak óriási befektetésbe kerül felvenni a harcot az illegális halászok ellen. Több mint 1000 bűncselekményt tártak fel, beleértve a hamisított halászati dokumentációkat, és kereskedelmi adatokat.

            A következő CITES találkozó 2013-ban lesz esedékes. Az előző 2010 márciusában zajlott, ahol szintén terítéken volt az atlanti kékúszójú tonhal felvétele a listára, de le lett szavazva még annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok támogatta a felvételt. A japán delegáció a szavazás előtti esti fogadáson kékúszójú tonhalból készült sushit szolgált fel, hogy ezzel győzze meg az országokat a tiltás ellen. A következő hónapban következett be a Mexikói-öbölben a Deepwater Horizon fúrótorony olajszivárgása, amely pont az atlanti kékúszójú tonhal ívási idején történt. Az elkövetkezendő 2 évben a veszteség mértéke jobban felül lesz vizsgálva, és az eredmény majd döntő lesz abban, hogy veszélyeztetetté vagy csak fenyegetetté nyilvánítsák.

Szólj hozzá

washington tonhal sokféleség cites