2011. aug 17.

Közösség által támogatott halászat

írta: Toma001
Közösség által támogatott halászat

A világ minden táján a kisüzemű halászoknak jelentős problémákkal kell szembenézniük. Az Egyesült Államok délkeleti térségében a növekvő üzemanyag árak, a külföldről beáramló import tengeri áruk, a szigorúbb szabályozások, és egyéb más tényezők mind mind azt eredményezik, hogy a helyi halászok kénytelenek felhagyni eddigi munkájukkal. Ahhoz, hogy a szektor fenn tudjon maradni, a halászoknak színesebbé kell tenniük a piacot, és egyre több újító ötletet kell megvalósítaniuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik ilyen új stratégia a közösség által támogatott halászat (CSF), amely közvetlen kapcsolatot létesít a halászok és a fogyasztók között. Hasonló rendszerrel már találkozhattunk a zöldség és gyümölcs piacon, ami a közösség által támogatott mezőgazdaság néven vált ismertté. Ebben a rendszerben a vásárlók a szezon előtt fizetnek, és heti rendszerességgel kapnak utána jó minőségű helyi tengeri herkentyűket. Ez nem csak a halászoknak kedvező, akik elfogadható áron tudják eladni fogásaikat, hanem a fogyasztók is betekintést nyernek a part menti halászok életébe, információt kapnak róla, hogy mik éppen a szezonális termékek, oktatásban részesülnek a halászatról, és minden hasonló információt egy heti hírlevélben meg is kapnak. A kapott áru elég széles skálán mozog, igyekeznek minél változatosabb fajtákkal ellátni a vásárlókat. Emellett figyelembe veszik a vevők igényeit is, hogy mindkét fél jól járjon.  Az első CSF rendszer 2007-ben kezdte meg a működését Port Clyde-ban, Maine államban, ahol garnélarákot kezdtek így forgalmazni.

Core Sound Seafood egy CSF vállalkozás Észak-Karolinában, akik átlagban 30%-al többet fizetnek a halászoknak, mintha a hagyományos piacon árulnák a portékáikat. 2010-ben alapították, és a fogyasztók száma azóta már megduplázódott (100ról 200ra). A vásárlóknak eddig nagyon pozitívak a visszajelzései.

Az alábbi linken található egy angol nyelvű prezentáció egy CSF modellről:

http://www.globefish.org/upl/Papers/Community%20Supported%20Fishery%20Presentation.ppt

Szólj hozzá

közösség helyi halász csf