2011. aug 17.

Egy brit szakács küzdelme a visszadobás ellen

írta: Toma001
Egy brit szakács küzdelme a visszadobás ellen

2010-ben Hugh Fearnley-Whittingstall elhagyta a River Cottage étterem kényelmét, hogy hosszú útra keljen. Célja az volt, hogy kiderítse, hogy hogyan zajlik az ipari halászat. Amit aztán ott tapasztalt, az nem csak rossz volt, mondhatni őrület.

 

„ Körbeutaztam egész Nagy-Britanniát, hogy találkozzak halászokkal, környezetvédőkkel, politikusokkal, szupermarket tulajdonosokkal, és persze halfogyasztókkal.” – mesélte Hugh.

„ Amit tapasztaltam, és ahogy megváltozott a véleményem, amit eddig a halakról gondoltam, ez mind megtekinthető a 4es csatornán:

http://www.channel4.com/programmes/hughs-fish-fight/4od#series-1

 Hugh megtudta azt is, hogy az Északi-tengeren a kifogott halak 50%-a elpusztulva kerül visszadobásra az őrült EU-s szabályozás miatt. Ezután elindított egy kampányt, ami a „Hugh’s Fish Fight” nevet viseli. Környezetvédő egyesületeket, halászokat, és politikusokat akar összefogni, hogy egy közös fellépés segítségével elérjék végre azt, hogy megváltoztassák a törvényt.

            A saját weboldala a fő központja a kampánynak (http://www.fishfight.net), de a facebookon, és a twitteren is követhetőek az események.

            A lakosság reagálása elképesztő volt. Jelenleg már több mint 750ezer ember csatlakozott a petícióhoz, és sokan közülük levelet is írtak az Európa Parlamenti képviselőjüknek, hogy tiltsák be a visszadobást, és kezdeményezzenek erről vitát a parlamentben. Már közvetlen eredménye is van a kampánynak: a brit kormány úgy döntött, hogy egy 6 hónapos tanulmány kidolgozásába kezd, amely azt mutatja, hogy mi történne akkor, ha betiltanánk a visszadobást. Még maga Károly herceg is támogatja a kezdeményezést.

            Júliusban az Európai Bizottság javaslata is bemutatásra került az új Közös Halászati Politika reformjairól, amely tartalmazta azt, hogy ők is javasolják a visszadobás tiltását. Ez nem történt volna meg a Fish Fight nyomása nélkül. De ez még nem jelenti azt, hogy ez meg is fog valósulni. Még 17 hónap van addig, hogy az új KHP elfogadva legyen. Hugh ezért visszament Brüsszelbe, hogy a Fish Fight kampányt újabb 11 országban elindítsa.

 A kampányról:

 A visszadobás problémája

Nagyjából a kifogott halak fele elpusztulva kerül visszadobásra az Északi-tengeren.

A probléma oka az, hogy több különböző halfaj él közösen, és a halászok nem tudják szabályozni, hogy csak olyan halfajt fogjanak, amire szükségük van.

Mivel a visszadobás nincsen ellenőrizve, ezért nem tudni pontosan, hogy mennyi hal jut erre a sorsra. Az EU becslése szerint az Északi-tengeren ez a szám 40% és 60% között van. Sok hal egyszerűen azért kerül visszadobásra, mert már nem divat. Tehát a küldetésünk egyik része is az, hogy ezeket a halakat újra népszerűvé tegyük.

Más fajoknál, mint pl a közönséges tőkehal, a foltos tőkehal, a sima lepényhal, a visszadobás fő oka, hogy a halászok túllépik a kvótát. A kvótarendszer célja az volt, hogy megvédje az állományokat azáltal, hogy meghatározza, hogy melyik fajból mennyit szabad kifogni. A halászoknak tilos túllépniük a kvótát, ezért visszadobják a véletlenül fogott egyedeket mielőtt a kikötőbe érnének.

 A megoldások

 Színesebbé kell tenni a halfogyasztási szokásainkat, és változtatni a szabályozási politikán, ez az, ami segít a halakon, halászokon, és a fogyasztókon.

A Közös Halászati Politika, ami a kvótarendszer politikai kerete, 2012-ben lesz módosítva. Tudósok és környezetvédők sokféle módszert javasolnak, amely elősegítheti a halállományok védelmét.

 Mit tehetsz te?

 Csatlakozz a petícióhoz itt:

http://www.fishfight.net/sign-up/

Ezen kívül lehetőséged van írni személyesen az EP képviselődnek, hogy a visszadobás szükségtelen és káros, a legjobb megoldás lenne betiltani.

Ha elegendő aláírás gyűlik össze, azt már nem vehetik figyelmen kívül.

 Próbálj meg szélesebb skálán vásárolni haltermékeket, ha lehet, válassz hazai termékeket. A hazai édesvízi halakból is rendkívül ízletes fogások készíthetőek.

 Terjeszd az igét, beszélj róla barátaidnak, és oszd meg, ahol csak tudod!

(Ezt a képet 2011. július elején készítettem az Európa Parlament épülete előtt. - Toma)

Szólj hozzá

kampány eu parlament hugh fish fight visszadobás