2011. aug 16.

TACs and quotas, Mikor a puska fordítva sül el

írta: Toma001
TACs and quotas, Mikor a puska fordítva sül el

Manapság egyre többet hallani róla, hogy a tonhal állományok, a tőkehal állományok, és a legtöbb főbb élelmezési halfajtánk közel állnak ahhoz, hogy veszélyeztetetté váljanak, vagy ne adj Isten a kipusztulással kellene szembenézniük. A felismerés nem most kezdődött, a KHP-t is főleg azért hozták létre, mert tisztában voltak azzal, hogy szabályozás nélkül, ilyen növekedési ütem mellett hamar elérjük azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút.

A túlhalászat mérséklésére és az esetleges károk megelőzésére alkották meg a „teljes kifogható mennyiség” fogalmát. Ez a fogalom azt jelenti, hogy az adott területen egy adott halfajból csak az előre meghatározott mennyiséget engedélyezett kifogni. Ezt a mennyiséget egy kutatókból és szakértőkből álló független szervezet javasolja az Európai Bizottságnak, de a Bizottságnak nem kötelező elfogadnia az adott javaslatot. Tehát a teljes kifogható mennyiség az Európai Bizottság által kerül meghatározásra. Mivel ezek a kiszabott mennyiségek általában alatta vannak a flották fogási kapacitásainak, így a halászhajók kénytelenek szelektálni a fogások között. A kvóták csak arra a zsákmányra vonatkoznak, amely partot ér, vagyis az ellenőrzés és a mérés a parton történik. Emiatt bevett szokássá vált a halászok körében, hogy a zsákmányolt halak között szelektálnak a hajón, és csak azokat a példányokat viszik a partra, amelyek jobban eladhatóak a piacon. A halászhálók viszont olyan sérüléseket okoznak a zsákmányolt élőlényeken, hogy sajnos nem élik túl a procedúrát. Így ezek a példányok elpusztulva kerülnek vissza a tengerekbe. Tehát sajnos a kvóták többszöröse kerül kifogásra, pontosan lehetetlen meghatározni, hogy ez milyen mértékű.

A Közös Halászati Politika soron következő reformja 2012-ben esedékes. Az aktuális reform egyik legfőbb pontja, hogy tiltsák be a visszadobást. Sok civil szervezet lobbizik jelenleg azért, hogy ez a pont megvalósuljon. Közülük talán a leghangosabb Hugh Fearnley-Whittingstall brit szakács kampánya, amely a Fish Fight nevet viseli. Hugh Európa szerte kampányol, hogy tiltsák be a visszadobást, tiltsák be az olyan csalogató módszereket, amely növeli a nem kívánt fogások mennyiségét. Aláírásokat gyűjt, akciókat és online kampányokat folytat. A jövőben majd írok róla egy terjedelmesebb cikket.

 

Szólj hozzá

fish quota fight túlhalászat