2015. jún 19.

Aktivizmus az illegális halászat ellen. Most támogathatsz!

írta: Toma001
Aktivizmus az illegális halászat ellen. Most támogathatsz!

Szerencsére folyamatosan nő azon vásárlók száma, akik tudatában vannak a tengerek túlhalászatával, felismerték annak következményeit, és ugyan nem mondanának le a halfogyasztásról, de szívesebben vásárolnának fenntartható forrásból származó tengeri termékeket. Manapság már rengeteg kiadvány rendelkezésünkre áll, mely segítségünkre szolgál, hogy mely halfajokat érdemes választani, és melyeket nem.

Sajnos a helyzetet árnyalja, hogy nagyon nehéz nyomon követni a boltok polcain található halak eredetét. Az illegális halászat hatalmas mértékű, és a halászok sok esetben csalnak a kvótákkal, nem engedélyezett eszközöket alkalmaznak, licence nélkül halásznak, és sajnos rengeteg eszköz van a kezükben, melyek segítik elrejteni törvénytelen tevékenységüket. A kikötők ellenőrzése alulkapacitált, sok esetben egy-két ellenőr végzi a vizsgálatokat olyan helyen, ahol több száz hajó viszi partra a zsákmányát. A korrupciót pedig ne is említsük.

Ezért a Black Fish nemzetközi tengervédelmi szervezet egy olyan projektet indított, melyben civil állampolgárokat képeznek ki arra, hogy segítsék a parti őrség munkáját azáltal, hogy bizonyítékokat gyűjtenek a kikötőkben illegális halászati tevékenységekről, melyek később akár bizonyítékként is szolgálhatnak a bírósági eljárásokban. A szervezet célja az, hogy egy 1600 főből álló civil hálózatot alakítsanak ki, mely Európai kikötőiben segítené a halászati ellenőrök munkáját. Ez a létszám mintegy megduplázná a jelenleg főállásban levő ellenőrök számát.

fads.jpg

Jómagam is csatlakoztam a hálózathoz, és az első küldetésként Szicíliára utazom két hétre, ahol illegális halcsalogató eszközök (FADs) után fogunk nyomozni. Ezek az eszközök egyszerű úszó objektumok, melyek odacsalják a halakat, és később a halászok pusztán körbekerítik az állományt egy erszényes hálóval, és kiemelnek minden tengeri élőlényt, ami a csapdájukba kerül. Sok esetben nemcsak halak, hanem például delfinek és teknősök is a hálóba kerülnek, melyek legtöbb esetben sajnos az összepréselődéstől vagy a hirtelen kiemeléstől megfulladnak. Ezen eszközök használata be van tiltva az Európai Unió vizein, azonban még így is széles körben használtak legfőképpen a Tirrén-tenger vizein.

A Black Fish működése civil támogatásokra épül, ezért nekem is össze kell gyűjtenem 350 eurót, hogy fedezze a költségeimet. Ebben kérném a segítségeteket, hogy ha támogatnátok abban egy kis összeggel, hogy segíteni tudjak az illegális eszközök feltárásában, akkor kérlek támogass az alábbi oldalon:

http://crowd.theblackfish.org/toma

Köszönöm szépen előre is!

Szólj hozzá

olaszország illegális FAD