Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2014. aug 29.

Japán kezében a tengerek királyának a sorsa?

írta: Toma001
Japán kezében a tengerek királyának a sorsa?

Sokan gondolják azt, hogy a kékúszójú tonhalból készült sushi Japán tradicionális ételei közé tartozik, pedig valójában ez nem így van. Különös az a fajta kulturális transzfer, ami a gasztronómia terén zajlott le az utóbbi évtizedekben. Manapság Észak-Amerikában egyre népszerűbbek a japán sushi bárok, ahol a szigetország mintájára létrehozott, az ottan méltán népszerű fogásokkal csábítják be a vendégeket. Ezen éttermek egyik fő eleme a kékúszójú tonhalból készült ún. toro, mely egyben az egyik legértékesebb fogás is. Így lesz alig negyven év alatt a macskaeledelből az egyik legluxusabb csemege.

tuki2.jpg

De hogy jön ide a macskaeledel? Tudniillik ugyanis, hogy a kékúszójú nem mindig számított különleges luxuscikknek. ...

Tovább Szólj hozzá

japán tonhal

2014. aug 28.

(Fel)támad a cápa a tonhalálára?

írta: Toma001
(Fel)támad a cápa a tonhalálára?

Kevesebb barbár dolgot tudnék mondani a világból annál, mint a cápák leuszonyozása, és annak kereskedelme. Senkit nem akarok sokkolni itt brutális videókkal, de elképesztő felvételek vannak arról, ahogy a cápáknak élve levágják az uszonyait, majd a mozgásképtelen testet egyszerűen csak visszarúgják az óceánba, hogy a természet legkiszolgáltatottabb prédájává váljon. Azonban úgy tűnik, hogy minden esély megvan rá, hogy ez az őrület hamarosan véget érjen.

shark.jpeg

Az elmúlt évtizedben a kínai középosztály erős növekedésének köszönhetően emberek milliói váltak képessé arra, hogy megengedhessenek olyan státuszszimbólumokat, mint a cápauszony leves fogyasztása. Ennek a levesnek valóban az egyetlen funkciója a státuszszimbólum, ...

Tovább Szólj hozzá

kína cápa tonhal cápauszony

2014. aug 26.

Kvótacsökkentéssel büntetik a túlhalászó nemzeteket

írta: Toma001
Kvótacsökkentéssel büntetik a túlhalászó nemzeteket

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy 10 tagállamnak csökkenteni fogja a kvótáját, mivel 2013-ban túlhalásztak bizonyos halállományokat. A csökkentett kvóták ugyanazokra az állományokra fognak vonatkozni, amelyeket korábban túlhalásztak. Közéjük tartoznak a foltos tőkehal-, a hering- és makrélaállományok is.

European_Union_Exclusive_Economic_Zones.PNG

„Ha komolyan akarjuk venni a túlhalászat elleni küzdelmünket, akkor be kell tartanunk a szabályokat, és ezek közé tartozik a kiszabott kvóták tisztelete is.” – nyilatkozta Maria Damanaki, az EU halászati biztosa.

A kvótacsökkentés az alábbi országokat érinti: Dánia, Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Portugália, Belgium, Hollandia és Írország. Azokban az esetekben, ...

Tovább Szólj hozzá

eu kvóta túlhalászat damanaki

süti beállítások módosítása