Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2014. máj 19.

Halszüret a rizsföldeken

írta: Toma001
Halszüret a rizsföldeken

Most, hogy belevetettük mi is magunkat az akvapóniába, mint ahogy a világ sok pontján szinte függőségként terjed, egyesek élelmiszer-forradalomként definiálják, mely valóban újkeletű dolognak tűnik, azonban a halak és haszonnövények együtt tartásának egyes vidékeken évezredes hagyománya van.

A britek biztosan irigylik a kínaiakat, akik képesek egy helyről előállítani a „fish and rice” hozzávalóit, míg ők a „fish and chips”-ét sajnos nem tudják. Már az ókori Kínában is szokás volt a rizsföldekre fiatal pontyokat telepíteni, teljesen egy időben a rizspalánták elültetésével. Mire eljött a betakarítás ideje, a halak is elérték a kívánt méretet.

tach1_slideshow.jpg

Ez a hagyomány egészen a hatvanas évekig virágzott, amikor azonban ...

Tovább Szólj hozzá

kína

2014. máj 12.

Köret a garnéla mellé

írta: Toma001
Köret a garnéla mellé

Mikor elkezdtem foglalkozni a halászati politikával, talán az első új fogalom, amivel találkoztam, az a „bycatch” volt. Magyarul ezt a kifejezést „mellékfogásként” kezdtem használni, de a szakirodalomban találkozunk vele „nem szándékolt fogásként” is. Szinte minden halászati tevékenység eredményez nem kívánt mellékfogást: a tonhalak csalogatására szolgáló bóják ugyanúgy vonzóak más tengeri élőlények számára is; a horogsoron a csali ugyanolyan finom a cápa számára is, mint a tőkehalénak; a hálókba pedig valóban minden belegabalyodhat, ami éppen arra jár.

A halászati kutatások kimutatták, hogy a legnagyobb mellékfogást a vontatóhálós garnélahalászat eredményezi. Hogy mégis mennyit? Arról az alábbi holland kisfilm ...

Tovább Szólj hozzá

garnéla bycatch

2014. máj 09.

Nevezzük nevén a gyereket, vagy legalább a halat!

írta: Toma001
Nevezzük nevén a gyereket, vagy legalább a halat!

A halak is kissé olyanok, mint a hollywoodi sztárok. Ahogy a közönség színe elé lépnek, más nevet öltenek fel annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyék karakterüket, John Smith névvel, vagy éppenséggel valami vulgáris kifejezésre utalható megnevezéssel ugyanis nem tudnának akkora karriert befutni. Vagy ahogy a tanúvédelem esetében az illető új személyiség mögé bújik, úgy ha hiszitek, ha nem, a halakat is így bújtatják a felismerhetetlenség leple alá, nehogy az eredeti halfajt felismerve elmenjen a vásárló kedve a fogyasztásától.

Egy, az Egyesült Királyság kormánya által készített legújabb tanulmány (Fishing for the Markets) arra a következtetésre jutott, hogy az ismeretlenül hangzó haltermékek elriasztják a vásárlókat. A ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása