Hal-adás

A hal nem lakoma, hanem koma!

2014. ápr 03.

Putyin a krími halakat is viszi

írta: Toma001
Putyin a krími halakat is viszi

Oroszország az elkövetkező években növelni szeretné a halászati kapacitását annak köszönhetően, hogy „magához csatolta” a Krím-félszigetet. A félsziget teljes halászati iparának a helyreállítása is tervbe van véve.

shirtless-putin-fishing.jpg

Az orosz halászati ügynökség becslése szerint a krími halászat nagyjából 80ezer tonna fogást eredményez, melynek nagy része sprotni és gébfélék. A Krím-félsziget két halászati központja Szevasztopol és Kercs. Szevasztopolban jelenleg 10 halászati vállalat tevékenykedik, mely nagyjából 20 halászhajót üzemeltet.

Az orosz kormány már az elkövetkezendő hetekben az orosz halászati iparhoz szeretné csatolni a krími halászatot, mellyel fel akarja szabadítani azt a blokkolást, melyet az ukrán kormány rendelt ...

Tovább Szólj hozzá

orosz

2014. ápr 02.

"Aztán lehet rettegni az évet..."

írta: Toma001
"Aztán lehet rettegni az évet..."

Olvasom a hírt, hogy múlt hét pénteken a halkvótákon folyamatosan vívódó négyes (EU, Norvégia, Izland és Feöre-szigetek) megállapodott a kék puha tőkehal teljes kifogható mennyiségéről a 2014-es évre. Kissé elkerekedtek a szemeim, mikor megláttam, hogy ez mintegy 1,2 millió tonnát jelent. Eszembe jutott egy 2011-ben írt cikkem , melyben arról írtam, hogy az év októberében közel tízszeresére emelték az akkori kvótákat a kék puha tőkehal kapcsán. 2012-re a tízszeres emelés is „csak” 391ezer tonnát jelentett, a mostani 1,2 millióhoz képest, mellyel a világ legnagyobb halászatává vált ezen halfaj zsákmányolása.

bluewhiting.jpg

Bátor, vagy inkább vakmerő lépés ilyen magas kifogható mennyiséget meghatározni egy olyan faj esetében, ...

Tovább Szólj hozzá

eu

2014. ápr 01.

Jön a medúzaburger!

írta: Toma001
Jön a medúzaburger!

A Fast with Fries gyorsétteremlánc lehet az első a világon, amely deklaráltan a fenntartható tengeri termékekből készült gyorskaják útjára lép. A vállalat a mai napon bejelentette, hogy több mint 20 országban működő éttermeikben a halat leveszik a menüről, és medúzával fogják helyettesíteni.

A tengeri ragadozóhalak állományainak drasztikus csökkenése, a vizek szennyeződése és savasodása mind-mind ahhoz vezetett, hogy a medúzák rendkívüli módon elszaporodtak egyes part menti területeken. A medúzák elfogyasztása nemcsak a turizmusnak kedvezne, hanem a tengeri élővilág helyreállítása szempontjából is jelentős szerepet töltene be. Az alábbi videóban megtekinthetjük, hogy az utca embere hogyan vélekedik a medúzaburgerről:

 

...
Tovább Szólj hozzá

medúza

süti beállítások módosítása