2014. nov 17.

Itt a fotelforradalmárok ideje az illegális halászat elleni harcban!

írta: Toma001
Itt a fotelforradalmárok ideje az illegális halászat elleni harcban!

Manapság az illegális halászat akkora mértékűvé és fenyegetővé vált, hogy már akár a nemzetközi drogkereskedelemmel említhető egy lapon (Amúgy ez a két tevékenység gyakran összekötődik.). Az okokat talán nem túl bonyolult feltárni: a halászok csalnak, mert megtehetik. A tengerek túl óriásiak ahhoz, hogy állandó felügyeletet lehessen felettük tartani, a fogásokat könnyű egybevegyíteni, a hajókat át lehet nevezni, festeni stb., a csalási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. A nagytestvér azonban hamarosan már a halászokat sem hagyja szem elől.

Ha eddig azt hitted, hogy a Kárpátok medencéjében pusztán annyival járulhatsz csak hozzá az illegális halászat elleni küzdelemhez, hogy rászólsz Pista bácsira a Balaton partján, hogy engedje már vissza azt a pontyot, mert csak alig huszonnyolc centi, akkor tévedsz. Az Oceana, a Google és a SkyTruth végre lehetőséget biztosít arra, hogy a fotelforradalmárok is felvegyék a küzdelmet a csaló halászok ellen.

skytruth-gfw-flag_states-854x480_colorcorrected.jpeg

Az Oceana elnevezésű tengervédő szervezet egy olyan projektbe kezdett, melyben mindenki, otthon a számítógépe előtt ülve nyomon követheti a halászhajók tevékenységét, útvonalát. A szoftver kidolgozásában a SkyTruth nevű non-profit szervezet segédkezett, akik korábban már több olyan digitális térképészeti programot kidolgoztak, melyekben olyan tevékenységek követhetőek nyomon, mint például a rétegrepesztés vagy a lángoló olaj- vagy gázmezők. A mostani projekt a Global Fishing Watch nevet viseli, és a múlt héten került bemutatásra a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sydneyi konferenciáján. A prototípusba még csak a 2012-ben és 2013-ban rögzített útvonalakat és tevékenységeket lehetett nyomon követni, azonban a végleges verzióban már a szinte valós idejű megfigyelés kerül bele, pár óra vagy egy nap lesz csak az eltérés, ami épp elegendő arra, hogy még időben közbe lehessen lépni.

Jelenleg már négy műhold segíti a program működését, melyek minden fontos információt begyűjtenek a hajókról: az azonosítójukat, a jelenlegi helyzetüket, a haladási irányukat. Ez az ún. AIS, vagyis az automata azonosító rendszer, mellyel minden nagyobb hajónak rendelkeznie kell. A program nehézsége az, hogy sokféle hajókról érkeznek az információk, mint például olajtankerek, haditengerészeti hajók, vagy éppen nagyobb jachtok, a programnak végül ki kell válogatnia a halászó hajókat.

Habár a Global Fishing Watch az egész világon rajta tartja szemét, azért sajnos minden halászati tevékenységet így sem képes megfigyelni: a kisebb hajóknak ugyanis nem szükséges AIS-el rendelkezniük, továbbá egyes illegális halászok pusztán kikapcsolják a rádiót, ha a tiltott területre érnek.

Egyelőre még nem nyilvános a program használata, azonban Paul Woods, a SkyTruth egyik vezetője elmondta, hogy minden technikai lehetőség adott arra, hogy mindenki számára, otthonról hozzáférhetővé váljon, és reményeik szerint erre hónapokon belül sor is kerül.

A legfontosabb funkciója az lenne, hogy megfigyelhetővé váljanak azok a tengeri védett területek, melyeken tilosak a halászati tevékenységek folytatása. A program segítségével szinte akárki azonnal észlelheti, és jelentheti a hatóságnak, ha valaki a tiltott zónába merészkedik.

Még ha nem is vágyunk arra, hogy órákon keresztül bámuljuk a térképet, hogy mikor tűnik fel rajta egy sárga folt, még akkor is érdemes rátekinteni, hogy az ember teljes egészében lássa, hogy mennyi hajó fossza ki éppen a tengerek élővilágát.

Itt egy kis ízelítő videó a Global Fishing Watchról:

https://www.youtube.com/watch?v=fn2JXmCUo30&feature=youtu.be

Szólj hozzá

oceana iuu