2014. nov 14.

New England-et is elérheti a tőkehal állományok összeomlása

írta: Toma001
New England-et is elérheti a tőkehal állományok összeomlása

Vészjósló hírek érkeztek a new englandi halászati kutatóktól, akik szerint a new englandi atlanti tőkehal állományoknak hasonló összeomlással kell szembenézniük, mint ami a nyolcvanas, kilencvenes években az északi populációkat sújtotta.

fishermenarticle.jpg

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) szerint azonnali intézkedésekre van szükség, olyanokra, mint például a Maine-öböl tőkehal halászatának beszüntetésére, és további halászati korlátozások bevezetésére. Kutatók szerint ez a tőkehal halászat legnagyobb válsága, mellyel az elmúlt negyven évben szembe kellett néznie.

Az amerikai Nemzeti Halászati Ügynökség (U.S. National Marine Fisheries Service) becslése szerint az öböl atlanti tőkehalállománya alig 3-4%-a az eredetiének, a három évvel ezelőtti értékekhez képest is 13-18%-kal kevesebb. A New Englandi Halászati Gazdálkodási Tanács felkérte a Nemzeti Éghajlati Adatközpontot, hogy azonnali gazdálkodási intézkedéseket dolgozzon ki a hanyatló állományok megmentésére.

Ha nem történik hamarosan változás, akkor bekövetkezhet a térségben ugyanaz, mint amire 1992-ben senki sem számított Kanadában: a kormány elrendelte az atlanti tőkehal halászat azonnali beszüntetését. Az állományok az azóta eltelt több mint 20 év alatt sem álltak helyre. Az ottani halászati ipar már nagy részben a garnéla és más rákfélék halászatára tért át.

George Rose, a Tengeri Halászati Ökoszisztéma Kutatóközpont (Marine Institute’s Centre for Fisheries Ecosystems Research) igazgatója szerint a new englandi állományváltozás hasonló mintázatot követ, mint ami a kilencvenes évek elején volt tapasztalható az újfundlandi állományoknál. Abban az időkben is az volt tapasztalható, hogy a klimatikus változások adták meg az utolsó döfést a populációknak. Akkoriban a vizek hirtelen lehűlése okozta a végső csapást, most azonban az óceánok melegedése okozhat hasonlókat. Igazából mindegy milyen irányú a változás, a tőkehalnak egyik sem megfelelő.

A történelem megtanított minket, hogy mi történik abban az esetben, ha nem cselekszünk, reméljük a halászati gazdálkodók tanultak a múlt tapasztalataiból.   

Szólj hozzá

usa tőkehal