2014. nov 11.

Gáza ismét exportálhat halat Ciszjordániába

írta: Toma001
Gáza ismét exportálhat halat Ciszjordániába

Hétfőtől Izrael újra engedélyezi a gázai halászoknak, hogy 2007 óta először halat exportáljanak Ciszjordániába. Az első szállítmány egy szimbolikus, 730 kilogrammnyi halcsomag volt.

PhotoBlog_GAZA (6).jpg

Az izraeli blokád az óta tart, amióta a Hamász megszerezte a hatalmat, különböző megszorításokkal igyekeznek elszigetelni őket, csökkentve ezzel az erejüket.

Adel Attallah a Palesztin Mezőgazdasági Minisztériumtól hozzátette, hogy a szállítmánnyal Izrael szándékát próbálják tesztelni. „Nem fogjuk teljesen szabaddá nyitni a kapuinkat az export számára.” – mondta.

Gáza a blokád előtti időkben 1200 tonna halat szállított Ciszjordániába évente. Az augusztus végén kötött fegyverszüneti egyezményben Izrael engedélyezte a gázai part menti halászati zóna kibővítését 6 tengeri mérföldre, melyet fokozatosan 12 mérföldre fognak növelni.

Attalah hozzátette, hogy a mostani fogás 60%-kal kevesebb, mint az a négyezer tonnás fogás volt, melyet még a 12 mérföldes zóna idején voltak képesek zsákmányolni.

Egyelőre két gázai halkereskedőnek engedélyezték a ciszjordániai értékesítést, akik garnélával, vörös csíkossügérrel és rákokkal látják el a fogyasztókat. Egyikük a csomagra még egy matricát is ragasztott az alábbi felirattal: „Friss hal, egy palesztin termék Gázából.”

Szólj hozzá

izrael gáza